! / Justin Trudeau i Joe Biden razgovarali o koronavirusu i klimatskim promjenama

10. 11. 2020. u 07:21:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Kanadski premijer Justin Trudeau i američki izabrani predsjednik Joe Biden razgovarali su jučer o nizu tema poput koronavirusa, klimatskih promjena i NATO-a.

"Već smo prije sarađivali i spremni smo nastaviti taj rad i suočiti se s izazovima i prilikama koje se pružaju dvjema zemljama", napisao je Trudeau na Twitteru.

Trudeau, jedan do prvih čelnika koji je čestitao Bidenu u nedjelju nakon što je osigurao dovoljno glasova za pobjedu na predsjedničkim izborima, često je bio u promjenjivim odnosima s Donaldom Trumpom.

Biden je zahvalio Trudeau na čestitkama i rekao da se veseli saradnji s Kanadom u borbi protiv pandemije covida-19, obnovi bilateralnih ekonomskih veza, jačanju NATO-a i borbi protiv klimatskih promjena, saopćio je Bidenov tranzicijski tim.

Trudeau je u tweetu napisao da su razgovarali i o slučaju dvojice Kanađana koji se nalaze u kineskom zatvoru.

Premijer je prije rekao kako vjeruje da će Bidenova administracija Kini poslati snažniju poruku da je njihova politika proizvoljnog zatvaranja stranih državljana neprihvatljiva.

Među ostalim temama razgovora bili su i energetika, trgovina i rasizam.

"O tim i drugim pitanjima dogovorili smo se da ćemo biti u kontaktu i blisko surađivati", napisao je kanadski čelnik.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA