Justin Trudeau čestitao BiH Dan državnosti, uputio dirljivu poruku

7
Radiosarajevo.ba
Justin Trudeau čestitao BiH Dan državnosti, uputio dirljivu poruku
PrtScr / Justin Trudeau

Premijer Kanade Justin Trudeau odao je počast našoj državi Bosni i Hercegovini, čestitajući jedan od najvažnijih njenih blagdana, 25. novembar, Dan državnosti.

"Čuvajući i jačajući značajnu bosanskohercegovačku kulturu i tradiciju, bosanskohercegovačka zajednica je obogatila kanadsko društvo”, ističe Trudeau.

Čestitka premijera Kanade za Dan državnosti i jasna video poruka premijera povodom 25. godišnjice o genocidu u Srebrenici su najbolji odgovori antibosanskoj koaliciji u Kanadi i širom svijeta u kojoj se nažalost nalazi i aktuelni ambasador Bosne i Hercegovine u Otavi i Wahingtonu, koalicije koja uzaludno pokušava negirati državu Bosnu i Hercegovinu i genocid u Srebrenici, podsjećaju iz Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK). 

Anketa | Pitali smo sudijske stručnjake da li je Ermin Sivac donio ispravne odluke na derbiju

Anketa | Pitali smo sudijske stručnjake da li je Ermin Sivac donio ispravne odluke na derbiju

“Sa velikim zadovoljstvom se pridružujem Kanađanima bosanskohercegovačkog porijekla u obilježavanju Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Kanada ima privilegiju da ima aktivnu bosanskohercegovačku zajednicu.

Kanađani bosanskohercegovačkog porijekla su zadnjih godina mnogo napredovali i tako dali veliki doprinos kanadskom društvu, zadržavajući vrlo važne tradicionalne veze sa svojom domovinom. Bosanskohercegovačka zajednica je čuvajući i jačajući svoje kulturno blago obogatila kanadsko društvo.

Dan državnosti je važna prilika za Kanađane bosanskohercegovačkog porijekla da se još više povežu i proslave svoje kulturno naslijeđe.

Ujedno to je velika prilika za Kanađane da steknu dublje razumijevanje važne bosanskohercegovačke kulture i tradicije. Ove godine suočili smo se sa značajnim izazovima, uključujući pandemiju COVID-19. Iako su naše proslave možda manje posjećene nego prethodnih godina, one i dalje imaju isti, veliki značaj.

Primite moje najsrdačnije želje za ovaj važan blagdan. Sretan vam Dan državnosti Bosne i Hercegovine”, navodi se u čestitci premijera Kanade Justina Trudeau povodom Dana državnosti BiH. 

Čestitka premijera Kanade je sasvim jasan znak podrške Kanade bosanskoj paradigmi.

"To je multietnična, inkluzivna i demokratska država Bosna i Hercegovina koja je mnogim građanima u i van Bosne i Hercegovine, ali i ne samo njima, već i mnogim građanima svijeta, u srcu. Ti građani zaslužuju normalnu bosanskohercegovačku državu koju Kanada podržava. Bosna i Hercegovina se nalazi u finalu u kome će se odlučivati o sudbini države, pa samim tim i sudbini karaktera rata, odnosno agresije i genocida u Bosni i Hercegovini. U tom finalu Bosna i Hercegovina može računati da ima podršku Kanade", navode iz IGK.

I gradonačelnik Hamiltona Fred Eisenberger je odao počast državi Bosni i Hercegovini, čestitajući Dan državnosti:

“Moja je kontinuirana privilegija da uputim srdačne čestitke bosanskohercegovačkoj zajednici u Hamiltonu povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Građani Bosne i Hercegovine su 1943. godine izrazili želju da Bosnu i Hercegovinu vide kao zajedničku buduću državu svih naroda i građana.

Građani Bosne i Hercegovine svake godine 25. novembra izražavaju zahvalnost za slobode koje su stekli i koje posjeduju. Tako oni ostaju važan primjer šta se može postići u demokratskom svijetu. Cijenimo kontinuirani doprinos bosanskohercegovačke zajednice tradicijskoj raznolikosti i kulturnoj dinamici grada Hamiltona. Zahvalni smo što ste odabrali Hamilton za svoj dom. Želim vam dobro i dalje u Hamiltonu."

Članica Skupštine Hamiltona Maria Pearson odala je počast državi Bosni i Hercegovini, čestitajući Dan državnosti.

“Želim uputiti iskrene čestitke bosanskohercegovačkoj zajednici u Hamiltonu i širom svijeta povodom 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Ovaj dan je značajan i simbolizira prijelomni historijski trenutak za savremenu Bosnu i Hercegovinu jer potvrđuje bosansku državnost – uključujući njenu pravnu, političku i društvenu izdržljivost i uzvišenost. Bosna i Hercegovina je u sebe ugradila stoljetnu tradiciju miješanja različitih kultura, običaja i religija, unoseći svu ovu posebnost u bosansku duhovnost koja joj je pomogla da preživi danas, a nadamo se i još mnogo stoljeća.

Pohvaljujem bosanskohercegovačku zajednicu u Hamiltonu što snažna i ujedinjena nastavlja da prepoznaje važnost ovog dana svake godine”, poručila je Pearson. 

U znak počasti državi Bosni i Hercegovini povodom Dana državnosti na zgradi Skupštine grada Hamiltona podignuta je i zastava BiH.

Na velikom elektronskom ekranu ispred Skupštine Hamiltona piše: Sretan 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Historijski simbol ovog grada je osvijetljen žutom i plavom bojom, simbolično u znaku državne zastave Bosne i Hercegovine.

Hamilton - undefined

Foto: IGK: Hamilton

"Svim građanima Bosne i Hercegovine ma gdje bili čestitamo Dan državnosti naše jedne i jedine domovine Bosne i Hercegovine. Da vječno živi jedna i jedina, jedinstvena, mirna i dugovječna Bosna i Hercegovina. Mi i dalje obilježavamo Dan državnosti Bosne i Hercegovine i tako ponosno prkosimo unutrašnjim i vanjskim rušiteljima države Bosne i Hercegovine", navodi se u poruci Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije