Europski izvještaj o islamofobiji: Muslimani su ostavljeni u rukama državnog nasilja

0
AA
Europski izvještaj o islamofobiji: Muslimani su ostavljeni u rukama državnog nasilja
Foto: AA / Napad na džamiju u Njemačkoj

Islamofobija u Europi se "pogoršala, ako ne i dostigla prekretnicu", navodi se u novom "Evropskom izvještaju o islamofobiji 2020" objavljenom u srijedu.

Izvještaj, koji ima 886 stranica, uređivali su Enes Bayrakli, profesor međunarodnih odnosa na Tursko-njemačkom univerzitetu sa sjedištem u Istanbulu, i Farid Hafez, politolog iz Inicijative "Bridge" Univerziteta Georgetown.

"Osvrćući se na posljednjih šest godina, mnogi promatrači jednoglasno će se složiti da stanje s islamofobijom u Europi ne samo da nije poboljšano, nego se pogoršalo, ako ne i dostiglo prekretnicu", naveli su u godišnjem izvještaju koji se objavljuje od 2015. godine.

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

Dodali su da je to bio jedan od razloga zašto su odabrali fotografiju političara za naslovnicu ovogodišnjeg izdanja, na kojoj je francuski predsjednik Emmanuel Macron - političar, koji se kako su rekli, "smatra predstavnikom centrizma i mainstream političkog pokreta".

"Sama ova činjenica služi kao dodatno otkriće da je centar postao ekstremniji u odnosu na islamofobiju. Francuski i austrijski muslimani ostavljeni su u rukama brutalnog državnog nasilja koje je legitimizovano u ime zakona o borbi protiv terorizma", navode oni.

Dodali su da zatvaranje francuskog nadzornog tijela "Collectif contre l'islamophobie en France" (Kolektiv protiv islamofobije u Francuskoj) predstavlja primjer "koliko se razvila državna islamofobija".

Povodom predstavljanja izvještaja održana je i online panel diskusija pod nazivom "Islamofobija i napad na građanske slobode u Europi".

Raspravu je moderirao Bayrakli, a prisustvovali su Hafez, kao i Amani Hassani sa Univerziteta Keele u Velikoj Britaniji i Amina Smits sa Univerziteta "29. maj" u Istanbulu.

Bayrakli je tom prilikom rekao da se Macron pojavljuje na naslovnici izvještaja zbog svoje politike, misleći na zakon protiv separatizma u Francuskoj, za koji vlada tvrdi da ima za cilj jačanje francuskog sekularnog sistema, dok kritičari smatraju da ograničava vjerske slobode i marginalizuje muslimane.

Zakon se našao na meti kritike, jer cilja na francusku muslimansku zajednicu, najveću u Europi s 3,35 miliona članova, a nameće ograničenja u mnogim aspektima života članova zajednice.

Hafez je govorio o islamofobiji u Francuskoj, Njemačkoj i Austriji.

"Njemačka je dokumentovala više od 31.000 slučajeva zločina iz mržnje, uključujući 901 zločin iz mržnje protiv muslimana", rekao je on.

Dodao da je Francuska u isto vrijeme zabilježila samo 1.142 slučaja zločina iz mržnje, među kojima je 235 slučajeva zločina iz mržnje protiv muslimana.

"Umjesto da sugerišemo da zločina iz mržnje protiv muslimana ima više u Njemačkoj nego u Francuskoj, skloniji smo tome da postavimo pitanje koliko ozbiljno francuska policija dokumentuje zločine iz mržnje", rekao je on.

Hafez je govoreći o naslovnici izvještaja, objasnio zašto su izabrali jednu osobu, iako je COVID-19 imao trajan uticaj 2021. godine.

"Zato što mislimo da 2020. počinje nova era u institucionalizaciji državne islamofobije koju možemo posmatrati", rekao je on.

Hassani je objasnila situaciju u Danskoj, a Smits je predočila podatke o Holandiji, o kojoj se govori i u izvještaju.

U izradu ovogodišnjeg izdanja izvještaja bilo je uključeno 37 lokalnih naučnika, stručnjaka i aktivista civilnog društva specijalizovanih za pitanja rasizma i ljudskih prava, kao i izvještaji 31 države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije