Tako je govorio Enzo Traverso: Islamofobija je zamijenila antisemitizam

0
F.V.
Tako je govorio Enzo Traverso: Islamofobija je zamijenila antisemitizam
Foto: vedra.hr / Enzo Traverso

Bosanskohercegovačka, pa i europska demokratska javnost zgroženi su porukama koje je ove sedmice uputio Viktor Orban, mađarski premijer i ikona europske desnice.

Podsjetimo, on je na maratonskoj konferenciji za novinare govorio i o aktualnim temama u zemlji, Europi, ali i Bosni i Hercegovini.

"Izazov sa BiH je kako integrirati zemlju za dva miliona muslimana", kazao je Orban.

Saobraćajna nesreća na Alipašinom Polju: Vozilo autoškole se sudarilo s automobilom

Saobraćajna nesreća na Alipašinom Polju: Vozilo autoškole se sudarilo s automobilom

O islamofobiji u eri postfašizma, kako je on naziva, odnosno u kontekstu jačanja europske desnice, .

Nekadašnji ljevičarski aktivist i bivši univerzitetski profesor u Francuskoj, danas profesor na sveučilištu Cornell u Sjedinjenim Državama, Traverso, kao je zabilježeno, "unosi velike političke ideje i strast u globalne rasprave", od rekonstrukcije ljevice preko populističkih izazova do definiranja "nove desnice".

"Je li islamofobija danas isto što je antisemitizam bio nekad? Može li islamofobija postati spirala smrti poput antisemitizma u doba nacizma? Islamofobija je zamijenila antisemitizam u političkoj kulturi i ideologiji postfašizma. To ne znači da je antisemitizam nestao – sjetite se nedavnog masakra u Pittsburghu i terorističkih napada u Francuskoj prije nekoliko godina – ili da trenutačni val islamofobije priprema nove genocide", kazao je ugledni italainaski naučnik prije nekoliko godina za Večernji list.

On, ipak, smatra da se "povijest ne ponavlja, i da se islam u 21. stoljeću sigurno se ne može uspoređivati s židovskom manjinom u prvoj polovici 20. stoljeća", ali...

"Ipak, postfašistička propaganda pretvara muslimane u žrtvene jarce zapadnjačkih fantazija, strahova i psihoza. Ksenofobni poticaji hrane se muslimanima, dok je istodobno antisemitizam u opadanju u zapadnim društvima", zaključio je Traverso, prenosi Radiosarajevo.ba.

Enzo Traverso, također, smatra da postoje značajne sličnosti između savremene islamofobije i antisemitizma s kraja 19. stoljeća.

Kao što su nekada Jevreji bili "opasna klasa" devetnaestog stoljeća, smatrani "izvorom svih oblika društvenih anomalija, od alkoholizma do kriminaliteta i prostitucije, čak su ih krivili za širenje kolere, njihovi nasljednici danas su muslimanski imigranti.

"Ime Muhamed danas donosi neprijatnosti uporedive sa onima koje su iskusili prije stotinu godina Jevreji iz istočne Evrope koji su emigrirali u Berlin, Beč ili Pariz", zapisao je Traverso.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije