SDA: Bošnjaci su evropski narod i nema potrebe da nas nikakvi orbani „integriraju“

8
Radiosarajevo.ba
SDA: Bošnjaci su evropski narod i nema potrebe da nas nikakvi orbani „integriraju“
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović

Stranka demokratske akcije (SDA) oglasila se povodom izjava premijera Mađarske Viktora Orbana i posebno akcenta "da je izazov s Bosnom kako integrisati državu koja ima dva miliona muslimana".

"Ovakvi stavovi su na liniji velikodržavnih politika koje Bošnjake tretiraju na sličan način, nazivajući ih isključivo muslimanima. Posljedica takve dehumanizacije Bošnjaka 90-ih godina prošlog stoljeća bio je pokušaj podjele i uništenja Bosne i Hercegovine kao države, etničko čišćenje i užasni zločini, koji su kulminirali genocidom nad Bošnjacima u Srebrenici", ističu iz SDA.

Bosna je jedna od najstarijih evropskih država, a Bošnjaci su autohtoni evropski narod. To su činjenice koju nikakva propaganda, nasrtaji na BiH i islamofobni napadi ne mogu promijeniti, naglašavaju iz SDA.

Pratite uživo snažno nevrijeme koje je zahvatilo BiH u večernjim satima

Pratite uživo snažno nevrijeme koje je zahvatilo BiH u večernjim satima

"Također, Orban i političari slični njemu, morali bi znati da Bošnjacima-muslimanima nije potrebno nikakvo „integrisanje“, pogotovo ne na način kakav oni zagovaraju. Jer, Bošnjaci su sastavni dio Evrope – i žive Evropu, koje danas ne bi bila to što jeste bez islamskog naslijeđa, kao ni bez kulture, filozofije i naučnih dostignuća muslimana koji su stoljećima živjeli na evropskom kontinentu.

Bošnjaci su narod, koji uz svoju vjeru islam, baštini najplemenitije civilizacijske i evropske vrijednosti, koje su artikulirane u posljednjih nekoliko decenija kroz Evropsku uniju, što se nikako ne bi moglo reći za radikalne desničare i islamofobe koji te vrijednosti kompromitiraj.

Vrijednosti inkluzije koje danas promovira EU mnogo stoljeća ranije bile su prisutne u Bosni. Najbolje ih je opisao rahmetli Alija Izetbegović, kada je rekao da „Bosna nije samo parče zemlje na Balkanu, već za mnoge od nas ideja, vjera da ljudi različitih religija, nacija i kulturnih tradicija mogu živjeti zajedno“. U ovoj rečenici sadržan je cjelokupan odnos Bošnjaka-muslimana i prema našoj Domovini i prema Evropi", poručili su iz SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije