Željko Komšić o Orbanovim izjavama: To je fašizam!

20
F.V.
Željko Komšić o Orbanovim izjavama: To je fašizam!
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Željko Komšić

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić dao je ekskluzivni intervju za portal Radiosarajevo.ba uoči predstojećih blagdana.

U intervjuu kojeg integralno objavljujemo sutra, Komšić je za portal Radiosarajevo.ba komentirao jučerašnje izjave premijera Mađarske Viktora Orbana o muslimanima Bosne i Hercegovine da je "izazov sa BiH je kako integrirati zemlju za dva miliona muslimana".

Komšić je izrazio zabrinutost povodom ovakvih izjava čelnika vlade jedne države Europske unije (EU).

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

"Takve izjave mogu se jasno nazvati fašističkim! Slažem se sa vama, to Evropu vraća u tridesete i četrdesete godine prošlog stoljeća i takvi stavovi više su problem Evrope u cijelosti nego Bosne i Hercegovine i muslimana u Bosni i Hercegovini. Pitam se šta se sljedeće može očekivati od tipova poput Orbana, Dodika i sličnih. Da predlože neko konačno rješenje muslimanskog pitanja, protjerivanje bosanskohercegovačkih muslimana u Tursku, možda? To je strašno! Otvarati pitanje egzistencije jednog naroda na nekom prostoru zbog njegove etničke ili vjerske pripadnosti, podsjeća na najmračniji period u istoriji Evrope. Evropa se mora tome oduprijeti. Mislim da je svima jasno o čemu se tu radi, a nama u BiH ponajviše", zaključio je Komšić u intervjuu za Radiosarajevo.ba.

Komšić u intervjuu za Radiosarajevo.ba govori o atacima na Bosnu i Hercegovini, o potezima koje će bosanske patriote poduzeti, i koje već poduzimaju, ali licemjerju međunarodne zajednice. Također, osvrće se na mogućnost zajedničkog fronta probosanskih snaga s ciljem odbrane domovine, ka i izbornoj reformi i drugim temama.

Na koncu uputio je poruku građanima Bosne i Hercegovine u povodu nadolazeće 2022. godine.

Kompletan intervju čitajte sutra na portalu Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije