Muftija Hasanović: Žele Pulu prikazati islamofobnim gradom - ona to nije

4
Radiosarajevo.ba
Muftija Hasanović: Žele Pulu prikazati islamofobnim gradom -  ona to nije
Foto: Glas Istre / Ef. Hasanović i Islamski centar u Puli

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović reagirao je na stavove mještana pulskog naselja Monte Šerpo koji tvrde da ne žele Islamski centar u susjedstvu i protiv toga javno protetiraju, a protest je išao toliko daleko da su pisali čak i Papi.

Kako izjavljuju, "ne žele u blizini svojih kuća ni džamiju, ni minaret", te da ta lokacija "nije adekvatna ni primjerena jednom mirnom, obiteljskom naselju"

Tragom ovih istupa u javnosti, portal Radiosarajevo.ba je kontaktirao muftiju Hasanovića koji nam ponovio svoj stav izrečen za Hrvatsku-radioteleviziju (HRT).

Muftija Hasanović je, naime, naglasio je kako se želi osvrnuti na izjave nekolicine građana Pule "koji bez razloga, neidentificirani, siju strah među građanima i pokušavaju prikazati Pulu islamofobnim gradom, što ona nije".

"Grad Pula istinski je dušobrižnik za sve građane, među kojima su i muslimani, rekao je i dodao kako su na mjestu koje je urbanističkim planom uređeno kupili 17 tisuća četvornih metara. Mjesto koje je urbanističkim planom određeno da se može graditi do 15 metara mješovitih sadržaja i mi na njemu nećemo raditi ništa što nije u skladu s generalnim urbanističkim planom", rekao je efendija Hasanović.

Prema njegovim riječima, muslimani u Hrvatskoj jesu kvalitetan primjer integracije u hrvatsko društvo, i to zahvaljujući upravo islamskim centrima.

"Centru u Puli gravitira 4.000 muslimana povezanih s gradom Pulom i oni zaslužuju imati kvalitetan prostor gdje imaju prostor za sve ono što njihova vjera traži", istakao je za HRT.

Na pitanje zabrinjava li ga rastući radikalizam, Aziz efendija Hasanović naglasio je kako svi ti radikalni mladi ljudi nisu prošli kroz institucionalni odgoj i obrazovanje.

"Prošli je tjedan izašlo izvješće o riziku od terorizma i Hrvatska je jedna od četiri zemlje u kojoj je on 0,0", njegov je stav.

Dodao je kako se želi oplemeniti ovo područje, a ne smetati bilo kome.

"U islamu se držimo da ti je susjed bliži od brata", zaključio je muftija Hasanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije