Aziz ef. Hasanović, muftija zagrebački: Nikad u ovoj džamiji nije obilježen Bleiburg

F. V.
Aziz ef. Hasanović, muftija zagrebački: Nikad u ovoj džamiji nije obilježen Bleiburg
Foto: AA / Muftija Aziz ef. Hasanović

Muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović u izjavi za Radiosarajevo.ba odbacio je navode predsjednika Sabora Hrvatske Gordana Jandrokovića da će u zagrebačkoj džamiji biti održana molitva za Bleiburg.

"Nije mi jasno odakle ovakva izjava. Nikada nije u džamiji obolježavan dan Bleiburga pa neće niti ove godine", rekao nam je ef. Hasanović.

Dodao je da je "ono što je praksa od početka obilježavanja jeste da je Islamska zajednica sudjelovala na komemoraciji bleiburškim žrtvama u Bleiburgu s kratkom dovom ili molitvom".

"Tako će biti i ove godine samo se lokacija premješta sa Bleiburga na Mirogoj, gdje će naš imam Mersad ef. Kreštić proučiti dovu za sve muslimane žrtve bilo kojeg režima. Opravdavamo sudjelovanje imama velikim brojem poginulih muslimana. U prvi plan stavljamo žrtvu, a ne njenog džellata", rekao je Hasanović.

Najava održavanja mise u Sarajevu, a potom i molitve u džamiji u Zagrebu, izazvala je brojne reakcije u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije