Puljani ne žele Islamski centar, pisali i Papi: "Ne možemo oka sklopiti"

11
Radiosarajevo.ba
Puljani ne žele Islamski centar, pisali i Papi: "Ne možemo oka sklopiti"
Wikipedia / Ilustracija

Mještani pulskog naselja Monte Šerpo ne žele Islamski centar u susjedstvu i protiv toga javno prosvjeduju, a protest je išao toliko daleko da su pisali čak i Papi.

Puljani se žestoko protive gradnji tog objekta iako zapravo u obrazloženju ne navode konkretan prijedlog zašto su protiv, osim činjenice da se boje što će takav centar doći u njihovo susjedstvo, piše Jutarnji list

Zemljište je nedavno kupio Medžlis Islamske zajednice Pula

"Budući da smo skromni Božji sluge, prvo bismo Vam htjeli reći da nemamo ništa protiv bilo koga, da časno poštujemo svako ljudsko biće i svaku religiju. Međutim, nametnuto nam je nešto zbog čega ne možemo oka sklopiti, nešto što ne možemo probaviti, kako bi se reklo", stoji u pismu ispod kojega nema konkretnih imena i prezimena.

Pismo su potpisali "građani Pule".

"Bojimo se za nas, kao i za našu djecu. Molimo Vas Sveti Oče da shvatite naš strah koji proizlazi iz nemilih događaja koji se zbivaju u svijetu, posebno u Europi. Znamo da nije baš kršćanski loše govoriti o nekome ili ga okrivljavati za bilo što - ali što ako se ipak dogodi? Austrija zatvara takve centre, Njemačka također, a mi omogućujemo da se otvore. Ne želimo istjerati ljude muslimanske vjere iz našega grada, samo iskreno vjerujemo da bi mogli pronaći prikladnije mjesto", navodi se u pismu.

Predsjednik mjesnog odbora naselje Monte Šerpo Daniel Deković kaže da prije svega prosvjeduju kućanstva koja su uz samu parcelu budućeg centra, ali da su protiv i svi ostali mještani. Doduše, svi se boje to reći javno.

"Treba se provesti javna rasprava", rekao je Deković.

Osim toga, građani dižu glas i protiv gradskih vlasti jer smatraju da su im okrenule leđa.

Pulski dogradonačelnik Robert Cvek odbacio je bilo kakve optužbe vezane za malverzacije ili pogodovanje. Ističe da nije riječ o gradskom zemljištu te da se prema prostornom planu koji je mješovite namjene tamo centar može graditi i da ga Grad podržava.

"U potpunosti podržavamo pravo svake nacionalne zajednice da ima svoj kulturni centar. Prema prostornom planu, tamo se ne može graditi objekt vjerske namjene, poput primjerice džamije", rekao je Robert Cvek. 

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Pula Esad ef. Jukan poručio je da su projekt pokrenuli i da će ga predstaviti javnosti kad bude izrađen idejni projekt.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije