Još jedan lijek protiv korone

0
Radiosarajevo.ba
Još jedan lijek protiv korone
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Ruska Savezna medicinsko-biološka agencija nada se da će njen lijek protiv koronavirusa "mir-19" biti registrovan ove godine, izjavio je danas direktor Instituta za imunologiju pri toj agenciji Musa Haitov.

Haitov, koji je član Ruske akademije nauka, izjavio je za Russia Today da će se efikasnost lijeka proučavati tokom druge faze ispitivanja, ali je istakao da je teško reći kada će biti gotovo ispitivanje.

"Uložit ćemo sav trud da što prije počnemo drugu fazu, a za to postoje svi preduslovi, jer se lijek pokazao vrlo efikasnim tokom faze pretkliničkog ispitivanja. Registrovat ćemo ga čim druga faza bude gotova, nadam se ove godine", naglasio je Haitov.

Prema njegovim riječima, rezultati testiranja bit će objavljeni kako u Rusiji tako i u inostranstvu, prenosi agencija TAŠ.

Direktorica Agencije Veronika Skvorcova izjavila je ranije da je lijek "mir-19" zasnovan na mikro ribonukleinskoj kiselini (RNK) koja blokira određene dijelove virusne RNK.

Prema Skvorcovoj, očekuje se da će prva faza kliničkih testova biti završena do sredine marta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije