U četvrtak sastanak evropskog regulatora za lijekove zbog vakcine AstraZeneca

0
Fena
U četvrtak sastanak evropskog regulatora za lijekove zbog vakcine AstraZeneca
Foto: EPA-EFE / Vakcina AstraZeneca

Evropski regulator za lijekove saopćio je u ponedjeljak da će ove sedmice održati sastanak o prikupljenim informacijama o tome je li vakcina AstraZeneca protiv COVID-19 doprinijelo trombemboličkim događajima kod onih koji su vakcinisani.

Dok je istraga u toku, Evropska agencija za lijekove i dalje smatra da su blagodati vakcine AstraZeneca u prevenciji COVID-19 veće od rizika od nuspojava, prenosi Reuters.

U ponedjeljak su korištenje AstraZenecina vakcine prekinule Njemačka, a potom Italija i Francuska.

Kako prenosi wsaz.com, Njemačka se na taj korak odlučila zbog sumnji da taj tip vakcine izaziva zgrušavanje krvi, uprkos izjavama proizvođača i evropskog regulatora koji tvrde da je ono sigurno.

Prva je vakcinaciju djelomično obustavila Austrija dok se ne istraži slučaj smrti zbog poremećaja zgrušavanja krvi te slučaj plućne embolije. Primjerom Austrije, vodili su se i Danska, Norveška i Island koji su u četvrtak 'iz opreza' obustavili upotrebu AstraZenecine vakcine.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u ponedjeljak vlasti da nastave primjenu vakcinu AstraZenece pošto su se dvije države u Evropi i jedna u Aziji pridružile grupi koja je prekinula upotrebu tog cjepiva iz sigurnosnih razloga.

Tajland je u ponedjeljak objavio da će nastaviti primjenjivati vakcinu anglo-švedskog farmaceutskog laboratorija, ali je Indonezija odlučila privremeno prekinuti što su dan ranije učinile već Irska i Nizozemska.

Danska i Norveška prijavile su izolovane slučajeve krvarenja, tromboze ili trombocitopenije nakon primanja AstraZenece vakcine. Island i Bugarska ranije su prekinule imunizaciju tom vakcinom, a Austrija te Italija odbacile su vakcinaciju nekim serijama cjepiva tog proizvođača.

Velika Britanija nastavlja primjenu vakcine AstraZenece, a Francuska je poslijepodne objavila da privremeno prekidaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije