Evropska agencija za lijekove razmatra odobrenje vakcina Johnson & Johnson

Anadolija
Evropska agencija za lijekove razmatra odobrenje vakcina Johnson & Johnson
Foto: Twitter / Jonsonandjonson

Evropska agencija za lijekove (EMA) danas razmatra treba li odobriti jednodozne vakcine protiv koronavirusa kompanije Johnson & Johnson, što bi u Evropskoj uniji bila četvrta vakcina s dozvolom.

Stručni odbor regulatora EU sa sjedištem u Amsterdamu razmatra podatke o ovoj vakcini, a odluka o tome da li EMA preporučuje da se ove vakcine koriste u 27 država članica mogla bi biti donešena popodne.

EMA je već odobrila vakcine protiv COVID-19 proizvođača Pfizer-BioNTech, Moderna i AstraZeneca.

Američka Uprava za hranu i lijekove odobrila je korištenje Johnson & Johnson vakcina krajem februara. Zdravstveni stručnjaci nadaju se da će vakcinacija jednom dozom ubrzati imunizaciju svijeta protiv COVID-19, posebno s obzirom na zabrinjavajuće nove varijante koronavirusa koje su se pojavile posljednjih mjeseci.

EU se bori da brzo vakciniše svoje najranjivije građane, a daleko je iza zemalja kao što su Izrael, Britanija, Čile i SAD.

Evropa je prošle sedmice zabilježila milion novih slučajeva COVID-19, što je porast od devet posto u odnosu na prethodnu sedmicu i preokret koji je okončao šestosedmični pad broja novih infekcija. Evropska kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije za taj talas odgovornim smatra nove varijante virusa, uključujući onu koja je prvi put identifikovana u Britaniji, a za koju se smatra da se za 50 posto lakše prenosi.

Masovno istraživanje koje je obuhvatilo tri kontinenta pokazalo je da su vakcine Johnson & Johnson efikasne 85 posto u zaštiti od teških oblika bolesti, hospitalizacije i smrti. Rezultati su potvrđeni čak i u zemljama poput Južne Afrike, gdje su identifikovane varijante koje su izgleda manje osjetljive na druge odobrene vakcine, uključujući i AstraZeneca.

Johnson & Johnson traži hitno odobrenje svojih vakcina u Britaniji i od Svjetske zdravstvene organizacije. Kompanija se nada da će ove godine napraviti oko milijardu doza. Njihove vakcine su odobrene za upotrebu u Bahreinu i Kanadi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije