Agencija za lijekove BiH: Vakcine iz Srbije odgovaraju deklarisanom kvalitetu

0
Radiosarajevo.ba
Agencija za lijekove BiH: Vakcine iz Srbije odgovaraju deklarisanom kvalitetu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Vakcine koje je BiH ranije dostavio Vučić

Agencija za lijekove BiH danas je odobrila 5.000 doza vakcina protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca, koje je u Sarajevu prije nekoliko dana uručio Aleksandar Vučić.

"Ovim putem vas obavještavamo da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine izvršila provjeru kvaliteta vakcina protiv COVID-19: Sputnik V i vakcine Astra Zeneca i utvrdila da ispitani uzorci navedenih vakcina odgovaraju deklarisanom kvalitetu u pogledu ispitanih parametara. S obzirom na ispred navedeno stekli su se uslovi da navedene vakcine budu primjenjene u procesu imunizacije stanovništva", potvrdili su iz Agencije za lijekove BiH. 

Podsjećamo, radi se o vakcinama (COVISHIELD - ChAdOx1 nCoV-19 Corona Virus Vaccine), proizvođača Instituta za serume iz Indije, a rađane po licenci AstraZenece (koja je vakcinu razvila s Oxfordom).

Institut u Indiji je najveći proizvođač seruma i vakcina i imaju licencu da proizvode vakcine.

Kako je ranije analizirala naučna reporterka Jelena Kalinić za VOA, AstraZenecina vakcina protiv COVID-19, ChAdOx1-nCoV19 je vakcina bazirana na adenovirusu koji u svom genomu sadrži i gen za proizvodnju Spike proteina virusa SARS-CoV-2.

Ova vakcina je preporučena za sve dobne grupe iznad 18 godina, a kontraindikacije na ovu vakcinu su zaista rijetke. Nuspojave nakon ove vakcine su zabilježene i mogu se javiti umor, prolazna groznica, bol, otok i crvenilo na mjestu uboda, bol i zglobovima i mišićima te glavobolja. Međutim, korist od vakcinacije znatno nadmašuje neugodu i rizik nuspojava.

Covishield i AstraZeneca/Oxford vakcine imaju iste instrukcije za upotrebu, doziranja i sastav. Doza ove vakcine iznosi 0.5 ml i daje se intramuskularno, odnosno, u mišić, kao dosta drugih vakcina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije