! / Istraživanje pokazalo: Vakcinisani ili nevakcinisani - ko brže prenosi COVID19

07. 10. 2021. u 23:21:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Na osnovu prve sprovedene studije, koja direktno razmatra koliko vakcine spriječavaju širenje delta soja koronavirusa, dokazano je da vakcinisani znatno manje prenose koronavirus od nevakcinisanih.

Međutim, u ovom istraživanju došlo se do još jednog saznanja, a to je da ta velika prednost počinje da se postepeno smanjuje nakon tri mjeseca od primanja druge doze vakcine.

Objašnjeno je kako osobe koje su dobile obje doze vakcine te se zarazile koronavirusom nakon toga, i to delta sojem, imaju mnogo manje mogućnosti zaraziti bliske kontakte, za razliku od nevakcinisanih.

Ovom prilikom su analizirali podatke testiranja 139.164 bliskih kontakata 95.716 ljudi zaraženih COVID-19 u periodu od januara do augusta 2021. u Velikoj Britaniji, piše Blic.

Osoba koja je bila potpuno vakcinisana, a zatim je imala "probojnu" infekciju delta sojem, imala je skoro dvostruko veću vjerovatnoću da će prenijeti virus u odnosu na nekoga ko je zaražen alfom.

Detalje istraživanja možete pročitati OVDJE.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)