Rumunija: Protesti zbog vakcina unatoč rekordnom broju oboljelih od COVID-a

2
Hina
Rumunija: Protesti zbog vakcina unatoč rekordnom broju oboljelih od COVID-a
Foto: EPA-EFE / Protest u Bukureštu

Više hiljada ljudi prosvjedovalo je u subotu u Bukureštu, na poziv krajnje desnice, protiv "obaveznog cijepljenja" dok je Rumunija u subotu imala rekordan broj zaraženih koronavirusom.

"Sloboda" i "Prekinite prisilno cijepljenje" skandirali su prosvjednici okupljeni ispred sjedišta vlade okruženi jakim policijskim snagama.

"Uskoro nećemo moći izaći bez zdravstvene propusnice, to je kršenje naših prava", rekao je inženjer Marian Enescu (45) koji nije nosio masku poput velike većine prosvjednika.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

"Ne želimo biti zamorci proizvođača cjepiva", pisalo je na jednom transparentu, a neki prosvjednici su rekli da "nemaju povjerenja" u rumunski zdravstveni sistem.

"Stotine liječnika sada se trude spasiti živote", odgovorio je odbor zadužen za kampanju cijepljenja u poruci objavljenoj na društvenim mrežama.

Dosad je cijepljena samo trećina od 19 miliona Rumuna, što je najniža stopa u Europskoj uniji nakon Bugarske, a ta zemlja trenutno prolazi kroz posebno snažan treći val pandemije.

U subotu je registrirano više od 12.000 novozaraženih, najviše od početka pandemije i 184 oboljelih je umrlo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije