Poznato koje su sve reakcije nakon vakcinacije prijavili građani BiH

4
Radiosarajevo.ba
Poznato koje su sve reakcije nakon vakcinacije prijavili građani BiH
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Vakcinacija/Ilustracija

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine (ALMBiH) je do 20. septembra ove godine primila ukupno 774 prijave na reakcije nakon vakcinacije protiv koronavirusa.

U postupku procjene je 39, a od procijenjenih 735 prijava o sumnjama na neželjene reakcije vakcina, 704 ili 95,8 posto klasificirane su kao “non serious” ili „nije ozbiljno“, odnosno, riječ je o očekivanim reakcijama, piše Srpskainfo.com.

Kao “serious” ili „ozbiljno“, klasificirana je 31 prijava ili 4,2 posto. Većina prijava uključivala je više reakcija, a u čak 316 njih navedena je povišena tjelesna temperatura.

Na 30 kilometara od BiH gradi se turističko čudo

Na 30 kilometara od BiH gradi se turističko čudo

Od ostalih neželjenih reakcija, bol u ekstremitetima naveden je u 161 prijavi, malaksalost u 141, glavobolja u 133, bol na mjestu dobijanja vakcine u 129, bol u mišićima u 125 prijava. U nešto manjoj mjeri prijavljivani su slabost, bol u zglobovima, drhtavica, mučnina.

Od ukupnog broja prijava koje su stigle na adresu Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, najviše njih – 376 se odnosi na građane starosti 18-44 i one u dobi od 45-64 godine – 335.

Ubjedljivo najviše prijava na neželjene reakcije nakon vakcine protiv koronavirusa u Bosni i Hercegovini, čak 546, odnosi se na žene, prenosi portal Srpskainfo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije