Huti pogodili američki brod? Jak udar izveden iz zraka

8
Radiosarajevo.ba
Huti pogodili američki brod? Jak udar izveden iz zraka
Foto: EPA-EFE / Napad / Ilustracija

Dogodio se novi napad na brod koji je prolazio pokraj obale Jemena, objavila je britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO).

UKMTO je na X-u, ranije poznatom kao Twitter, objavio da je primio izvještaj o "incidentu" 95 nautičkih milja jugoistočno od Adena u Jemenu.

"Komandant javlja da je projektil pogodio lijevi bok broda odozgo. Vlasti provode istragu", objavljeno je.

Konaković: Znao je krvnik i zločinac Ratko Mladić šta radi političko i vojno rukovodstvo RS

Konaković: Znao je krvnik i zločinac Ratko Mladić šta radi političko i vojno rukovodstvo RS

Prema obavještajnoj kompaniji Ambrey, brod koji je projektil pogodio u blizini Jemena je američki brod za prijevoz rasutog tereta pod zastavom Maršalovih Otoka, javlja Sky News.

Projektil je izazvao požar u skladištu broda, ali je plovilo i dalje sposobno za plovidbu, rečeno je.

Ambrey je dodao da nema izvještaja o žrtvama i da brod nije povezan s Izraelom.

Oko 16 sati čula se eksplozija u gradu Hodeida na zapadnoj obali Jemena, rekli su svjedoci.

Nije jasno što je uzrokovalo eksploziju - ali stanovnici vjeruju da je došla iz blizine gradske zračne luke.

Jemenski pokret u kojem značajnu ulogu igraju Huti upravlja sjevernim Jemenom od sredine prošlog desetljeća, a krajem prošle godine počeo je ometati plovidbu brodova povezanih s Izraelom u znak podrške palestinskom Hamasu u sukobu s izraelskom vojskom u okupiranom Pojasu Gaze.

Kroz Crveno more prolazi 15 posto svjetskog brodskog prometa. Rutu je dosada zaobišlo nekoliko brodova s ukapljenim plinom, a drugi je i dalje koriste.

Visoki član hutijskog pokreta koji podržava Iran zaprijetio je ranije danas da će pretvoriti Jemen u "groblje" za Sjedinjene Države, nakon najnovijih američkih zračnih napada na hutijske ciljeve.

"Jemenski čelnici, oružane snage i narod potpuno su spremni ući u izravan i opći rat s Velikim Sotonom kako bi obranili Palestinu", rekao je Ali al-Kahum u intervjuu iranskoj državnoj novinskoj agenciji IRNA objavljenom u ponedjeljak, koristeći pogrdne riječi za SAD.

Nakon najnovijih američkih udara, al-Kahum je upozorio: "Nakon ove agresije Jemen će se pretvoriti u groblje Amerikanaca i oni će poniženi napustiti regiju".

Više od tri mjeseca nakon početka rata u Gazi, raste zabrinutost da će se sukob proširiti u regionalni požar. Posljednjih su tjedana šijitski hutijevci u više navrata napadali brodove u Crvenom moru na putu za Izrael. Kao odgovor, SAD i saveznici bombardirali su položaje militantne islamističke skupine u Jemenu.

Vojni analitičar za Radiosarajevo.ba: Huti kotrljaju bure baruta koje može puknuti

Vojni analitičar za Radiosarajevo.ba: Huti kotrljaju bure baruta koje može puknuti

U međuvremenu je iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdolahian još jednom odbacio optužbe da je njegova zemlja izravno umiješana u napade.

"Snage otpora u regiji, uključujući Jemen, djeluju neovisno i unutar okvira svojih interesa", rekao je ministar u nedjelju, 14. januara, prenosi IRNA.

Huti sebe vide kao dio takozvane "osovine otpora", mreže u borbi protiv Izraela, zajedno s drugim grupama u regiji koje su u savezu s Iranom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije