Amerikanci oborili dvije balističke rakete na Crvenom moru koje su ispalili Huti

1
Radiosarajevo.ba
Amerikanci oborili dvije balističke rakete na Crvenom moru koje su ispalili Huti
Foto: X.com / Razarač američke mornarice

Američki razarač oborio je dva balistička protubrodska projektila ispaljena iz Jemena u subotu, 30. decembra, saopštila je američka Centralna komanda (Centcom).

Centcom je naveo da su američki razarači Gravely i Laboon odgovorili na zahtjev za pomoć od Maersk Hangzhou, kontejnerskog broda pod zastavom Singapura, u vlasništvu i upravljanju Danske, koji je prijavio da je pogođen projektilom tokom prolaska Crvenim morem.

Dok su odgovarali, projektili su lansirani prema brodovima s teritorija pod kontrolom pobunjenika Huta koje podržava Iran, naveo je Centcom.

Vučić umislio da je "mala Srbija" stvorila problem "najvećim silama"

Vučić umislio da je "mala Srbija" stvorila problem "najvećim silama"

Gravely je oborio projektile, pri čemu ih je Centcom opisao kao "23. nelegalni napad Huta na međunarodne brodoce" od 19. novembra.

Organizacija za pomorske trgovinske operacije Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO) saopćila je da je primila izvještaj o incidentu na Crvenom moru jugozapadno od jemenske luke Hodeidah. Kapetan jednog nepoznatog broda prijavio je "jak udar praćen bljeskom na lijevom pramcu broda" i nekoliko eksplozija na tom području. Nije bilo prijavljenih oštećenja, a svi članovi posade su sigurni. Brod je napustio područje punom brzinom prema sljedećoj luci.

Huti su ciljali brodove u vitalnom prolazu Crvenog mora udarima. Nekoliko brodskih linija je obustavilo operacije kroz Crveno more kao odgovor na napade, umjesto toga odabirući duži put oko Afrike.

Pobunjenici iz Jemena tvrde da ciljaju Izrael i brodove povezane s Izraelom. SAD su formirale multinacionalni pomorski zadatak kako bi štitile tranzitnu rutu Crvenog mora, kojom se odvija do 12 posto globalne trgovine, piše Guardian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije