Huti poslali poruku koja može promijeniti sve: 'Legitimna ste meta. Neće proći nekažnjeno'

3
Radiosarajevo.ba
Huti poslali poruku koja može promijeniti sve: 'Legitimna ste meta. Neće proći nekažnjeno'
Foto: EPA-EFE / Protesti u Jemenu

Jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, objavili su u petak, 12. januara, da su svi američki i britanski interesi postali "legitimne mete" nakon što su ih u noći na petak napali SAD i saveznici.

"Svi američki i britanski interesi postali su legitimne mete za jemenske oružane snage kao odgovor na njihov izravnu i objavljenu agresiju na Jemen", objavilo je Visoko političko vijeće Huta, a prenijela novinska agencija Saba.

Vijeće upozorava da američko-britanski napadi neće proći nekažnjeno. Napad su podržale Nizozemska, Kanada, Bahrein i Australija.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

"Amerikanci i Britanci trebaju znati da naše hrabre oružane snage neće dopustiti da prođu nekažnjeno. Radost agresora neće dugo trajati", navodi se u saopćenju vijeća.

Pobunjenici, koji kontroliraju velike dijelove Jemena i podržavaju Palestince u Gazi, proteklih su sedmica napadali trgovačke brodove u Crvenom moru kako bi spriječili da dođu do Izraela.

Američki i britanski avioni, brodovi i podmornice napali su u noći na petak mete diljem Jemena u znak odmazde za napade hutijevaca na brodove u Crvenom moru, šireći regionalni sukob izazvan izraelskim ratom u Gazi.

Huti su objavili da su petorica boraca poginula u ukupno 73 zračna udara te obećali da će se osvetiti i nastaviti napade na brodove u znak podrške Palestincima u borbi protiv Izraela u palestinskoj enklavi.

Šta se dešava? Jedna EU zemlja odbila učestvuje u napadu na Hute u Crvenom moru

Šta se dešava? Jedna EU zemlja odbila učestvuje u napadu na Hute u Crvenom moru

Desetine hiljada Jemenaca okupilo se u petak, 12. januara u nekoliko gradova, gdje su slušali svoje lidere kako osuđuju napade SAD i Britanije na njihovu zemlju, izvedene kao odgovor na napad Huta na pomorski saobraćaj u Crvenom moru.

Demonstranti u glavnom gradu Sani gazili su i palili izraelske i američke zastave.

Podsjećamo, SAD i Velika Britanija su zbog napada Huta na teretne brodove u Crvenom moru provele velike zračne udare na ciljeve u Jemenu.

Huti su pobunjenička grupa koju podržava Iran i koja kontrolira velik dio Jemena. Američki predsjednik Joe Biden je kazao da su američka i britanska vojska, uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Nizozemske, rano jutros pokrenule napade na područja pod kontrolom Huta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije