Ko su Huti, grupa koju je napao SAD u Jemenu?

2
Radiosarajevo.ba
Ko su Huti, grupa koju je napao SAD u Jemenu?
Foto: EPA - EFE / Jemenski Huti

Dronski i raketni napadi na teretne brodove u Crvenom moru sada su natjerali snage predvođene SAD-om i Ujedinjenim Kraljevstvom da izvedu zračne udare na ciljeve u regiji.

Zapadne snage su poduzele akciju nakon što su brodovi napadnuti od strane Houtija - pobunjeničke skupine koja ima podršku Irana i kontrolira veliki dio Jemena.

Predsjednik SAD-a Joe Biden izjavio je da su američke i britanske vojne snage uspješno izvele udare rano u petak protiv ciljeva Houtija uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Nizozemske.

Koje je vrijeme Trebevićke žičare tokom majskih praznika: Niže cijene povratne karte

Koje je vrijeme Trebevićke žičare tokom majskih praznika: Niže cijene povratne karte

Više od 12 lokacija, uključujući glavni grad Sanu i Hudaydah, luku na Crvenom moru koja je Hutima snažno pod kontrolom, bilo je meta. Ciljevi Houtija u Jemenu uključivali su logističke centre, protuzračne sisteme i skladišta oružja.

Napadi su počeli nakon početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra.

Huti su izrazili podršku Hamasu i rekli da će ciljati svaki brod koji putuje prema Izraelu. Nije jasno da li su svi napadnuti brodovi zaista išli tamo.

U studenom su zauzeli brod koji su tvrdili da je izraelski teretni brod.

Od tada su napali nekoliko komercijalnih brodova dronovima i balističkim raketama.

Napadi Houtija u Crvenom moru povećali su se za 500 posto između novembra i decembra. Prijetnja je postala toliko velika da su glavne brodske firme prestale ploviti u regiji, a troškovi osiguranja porasli su deset puta od početka decembra.

Velike brodske firme  poput Mediterranean Shipping Company, Maersk, Hapag-Lloyd i naftna kompanija BP sve su izjavile da odvode brodove iz Crvenog mora.

Strah je da će cijene goriva porasti, a opskrbni lanci biti oštećeni. Gotovo 15 posto globalne pomorske trgovine prolazi kroz Crveno more, koje je povezano sa Sredozemljem preko Sueskog kanala i najkraćim plovnim putem između Europe i Azije.

Washington optužuje Iran da je "duboko uključen" u planiranje operacija protiv komercijalnih brodova u Crvenom moru.

Ko su Huti?

Huti su naoružana skupina iz podsekte šiitske muslimanske manjine u Jemenu, Zaidija. Ime su dobili po osnivaču pokreta, Husseinu al Houthiju.

Formalno poznati kao Ansar Allah (Pristaše Allaha), grupa je formirana 1990-ih kako bi se borila protiv onoga što su smatrali korupcijom tadašnjeg predsjednika Alija Abdullaha Saleha.

Predsjednik Saleh, podržan od strane vojske Saudijske Arabije, pokušao je eliminirati Houti pobunjenike 2003., ali su Huti odbili njihov napad.

Houti pobunjenici vode građanski rat od 2014. protiv vlade Jemena. Protiv Houtija se bori koalicija arapskih zemalja predvođena Saudijskom Arabijom i UAE.

Do početka 2022., rat je prouzrokovao procijenjenih 377.000 smrti i raselio četiri milijuna ljudi, prema UN-u.

Huti se deklariraju kao dio iransko vođene "osovine otpora" protiv Izraela, SAD-a i šireg Zapada - zajedno s Hamasom i Hezbollahom.

Houti pobunjenici uzimaju Hezbollah u Libanonu kao uzor. Prema istraživačkom institutu SAD-a, Centru za borbu protiv terorizma, Hezbollah im pruža opsežnu vojnu stručnost i obuku od 2014.

Huti također smatraju Iran saveznikom jer im je Saudijska Arabija zajednički neprijatelj.

Sumnja se da Iran opskrbljuje Houtije oružjem, a SAD tvrdi da je iranska obavještajna podrška ključna za njihovu sposobnost ciljanja brodova.

"Znamo da je Iran duboko uključen u planiranje operacija protiv komercijalnih brodova u Crvenom moru", izjavila je Adrienne Watson, glasnogovornica Bijele kuće za nacionalnu sigurnost.

Iran negira sudjelovanje u napadima Houtija u Crvenom moru.

Huti su ispalili desetke hiljada kratkodometnih raketa prema Saudijskoj Arabiji, a također su napali ciljeve u UAE. Također su ispalili balističke rakete i dronove prema Izraelu od početka rata u Gazi.

Opskrba ovim oružjem bila bi kršenje UN-ove zabrane oružja. Iran to negira.

Službena vlada Jemena je Predsjedničko vijeće vođeno kojemu je predsjednik Abdrabbuh Mansour Hadi prenio svoje ovlasti u aprilu 2022.

Međutim, vlada ima sjedište u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije, nakon što je Hadi pobjegao ondje 2015.

Većina jemenskog stanovništva živi na područjima pod kontrolom Houtija. Osim Sane i sjevernog dijela Jemena, Houti pobunjenici kontroliraju obalu Crvenog mora.

Grupa prikuplja poreze i također tiska novac.

Vijeće sigurnosti UN-a izjavilo je da su Huti do 2010. imali između 100.000 i 120.000 sljedbenika, sastavljenih od naoružanih trupa i nenaoružanih pristaša, piše bbc

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije