Protest / Haos na ulicama Bejruta: Policija bacila suzavac, preko 100 povrijeđenih

08. 08. 2020. u 18:44:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 11

Hiljade građana okupilo se u Bejrutu, glavnom gradu Libana, u znak protesta protiv zvaničnih vlasti koje krive za razornu eksploziju u luci u tom gradu u kojoj su poginule najmanje 154 osobe.

S libanskim zastavama u rukama okupili su se na trgu u blizini Vladine palate i zgrade Parlamenta. Uzvikivali su slogane protiv aktuelne vlasti.

No, protest je izmakao kontroli. Mediji prenose da si libanske snage sigurnosti ispalile suzavac na antivladine demonstrante.

Prenose i da je povrijeđeno više od 120 građana.

Protestanti su, također, tokom protesta nazvanih "Sudnji dan" podigli lažna vješala koja su postala glavni simbol demonstracija u kojima se traži od vlasti da preuzmu odgovornost za eksploziju, korupciju i loše upravljanje zemljom.

Na snimkama koje su se pojavile na društvenim mrežama vidi se kako neki prosvjednici na vješala stavljaju likove od kartona koji prikazuju predsjednika Libanona, premijera i druge članove vlade.

Podsjetimo, u eksploziji koja se u Bejrutu dogodila 4. augusta, poginule su 154 osobe, a oko 5.000 je povrijeđeno.

Ranije je guverner Bejruta Marwan Abboud saopćio kako se šteta nastala u eksploziji procjenjuje na deset do 15 milijardi dolara, možda čak i više.

Predsjednik Libana Michel Aoun izjavio je ranije da je amonijev nitrat uzrok eksplozije koja je izazvala ogromnu materijalnu štetu, a eksplozija se čula u mnogim dijelovima grada.

NEMA KOMENTARA