Poginulo 154, više od 60 nestalih nakon eksplozije u Bejrutu

Radiosarajevo.ba
Poginulo 154, više od 60 nestalih nakon eksplozije u Bejrutu
Foto: EPA-EFE / Bejrut

Više od 60 osoba još se vode kao nestale u Bejrutu, četiri dana nakon eksplozije u luci u kojoj je razorena prijestolnica i poginulo više od 150 ljudi, rekao je u jutros dužnosnik libanonskog ministarstva zdravstva. 

Broj mrtvih popeo se na 154, među kojima 25 još nije identificirano.

Ministarstvo je u petak saopćilo da je najmanje 120 od više od 5.000 povrijeđenih u eksploziji u utorak i dalje kritično.

Eksploziju u bejrutskoj luci prouzrokovalo je nekoliko tona amonijevog nitrata koji se šest godina čuvao u skladištubez sigurnosnih mjera. 

Libanonski, francuski, njemački, ruski i spasioci iz drugih zemalja nastavljaju potragu za preživjelima na području eksplozije. 

Razorna eksplozija ostavila je bez doma stotine hiljada ljudi.  

Libanonski predsjednik Michel Aoun odbio je u petak bilo kakvu međunarodnu istragu o eksploziji ocijenivši da bi samo "razvodnila istinu". 

Dvadesetak lučkih i carinskih čelnika je uhapšeno. Među njima su direktor carinske uprave Badri Daher i lučke uprave Hassan Koraytem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije