Francuski MUP naredio evakuaciju migranata iz Pariza

AA
Francuski MUP naredio evakuaciju migranata iz Pariza
Foto: EPA / Ilustracija
Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske naredilo je evakuaciju blizu 2.300 migranata iz improviziranih kampova u Parizu.

Resorni francuski ministar Gerard Collomb izjavio je danas da je policiji izdao naredbu da što prije evakuira migrante na način da se pokuša udovoljiti strogim mjerama novog zakona o imigracijama i zahtjeva humanitarnih organizacija za obezbjeđenje smještaja za tu ugroženu populaciju.

U proteklih nekoliko sedmica raste broj šatorskih naselja koje migranti podižu na obalama kanala na istoku i sjeveroistoku Pariza.

Od početka mjeseca najmanje dva migranta su se udavila u rijeci, a lokalne vlasti i stanovništvo strahuju za sigurnost i javnu higijenu.

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo zatražila je pomoć od francuske vlade, a gradske vlasti su u protekle tri godine evakuirale blizu 28.000 migranata.

Ministar Collomb oštro je kritikovao ured gradonačelnice Hidalgo zbog odbijanja da evakuira i novopristigle migrante iz Pariza. On je pozvao na donošenje dugoročnog plana za reguliranje migrantskog pitanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije