Dodikova teorija: Sarajevska sećija namjerno dovodi migrante

Radiosarajevo.ba
Dodikova teorija: Sarajevska sećija namjerno dovodi migrante
RTRS / Dodik u emisiji Ukrštenica

U emisiji "Ukrštenica" na RTRS, gostovao je Milorad Dodik, koji je, između ostalog, govorio i o migrantskoj krizi u BiH.

Tom prilikom izrazio je oštre stavove prema Vijeću ministara BiH koje optužuje za loše odlučivanje.  

Smatra da iza masovnog dolaska migranata stoji politika koja se vodi iz Sarajeva, kako bi za nekoliko godina ova država bila  "muslimanska": 

"Ovdje postoji skrivena sarajevska struktura koja želi da se kroz naseljavanje Sirijaca i drugih, Afganistanaca, prije svega muslimana, da ovdje ojača za četiri, pet ili 10 godina, ojača strukturu i onda da nam pišu 'ovo je većinska bošnjačka, odnosno muslimanska zemlja. To je ideja, to Sarajevo radi. Sarajevska sećija je sjela i rekla 'treba da se upusti' i onda je krenulo. Zar neko može misliti da je ovo sve naivno? Tim sistemom raspodjele žele da prejudiciraju neku priču", izjavio je Dodik. 

Pritom je naglasio da ova priča nema veze sa ksenofobijom, nego  sa bezbjedonosnom situacijom. Rekao je da će zabraniti da migranti dođu u RS: 

"Naša policija će to onemogućiti, bez oklijevanja, neka svi znaju da je to tako. Može se desiti da pokvareni autobus prenoći u tranzitu kroz RS i ništa drugo. Ne može, ne dolazi u obzir, ja sam veoma odlučan u tome, tražim podršku javnosti. Ovdje se radi o nama. Nije sporno humanitarno pomoći, ali oni ovdje dolaze, ne mogu da idu dalje, oni ostaju ovdje, za tri godine imat ćemo ozbiljan problem, njihovih državljanstva, njihovih prava, oni će biti dio glasačkog tijela za par godina. Sad će reći Dodik nešto bulazni. Moramo biti jedinstveni u ovome. Nema danas važnijeg pitanja okupljanja nas u RS od tog pitanja", rekao je.

"Nek' se stacioniraju tamo u Federaciji. Mada je i to dugoročno veoma opasno za nas. Tri godine nakon zatraženog azila, ti migranti mogu da dobiju državljanstvo. Ako dobiju državljanstvo, mogu slobodnu da po čitavoj BiH rješavaju svoje imovinske i druge probleme. To može da izazove niz problema. Samo naivni vjeruju da je ovo samo pitanje humanitarnog karaktera. Ne, nije. Ovo je pitanje suštinkog karaktera" naveo je naveo je Dodik.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije