Izbjeglički centar Salakovac: Kako izgleda život migranata koji su stigli u BiH

Radiosarajevo.ba
Izbjeglički centar Salakovac: Kako izgleda život migranata koji su stigli u BiH
Foto: Crveni križ FBiH / Izbjeglički centar Salakovac
Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine objavio je videozapis na Facebook stranici u kojem su prikazali kako izgleda pružanje pomoći migrantima, koji su smješteni u Izbjegličkom centru Salakovca, kod Mostara.

Na taj način prikazan je jedan dan u životu migranata koji su smješteni na području Federacije BiH, a koji su stigli iz brojnih dijelova svijeta.

Iz Federalnog Crvenog križa kažu kako mostarski Crveni križ radi naporno ovih dana. Rečeno je i kako je migrantima pružena zdravstvena zaštita.

Podsjećamo kako je Crveni križ Grada Mostara apelirao na stanovništvo da pomognu migrantima donacijom hrane i higijenskih potrepština.

Sve to dolazi nakon unutardržavne krize u vezi s premještanjem migranata iz Sarajeva u Izbjeglički centar Salakovac, koja se dogodila prije nekoliko dana. Naime, tokom transporta migranata u Salakovac došlo je do blokade u blizini Konjica, kada Ministarstvo za unutrašnje poslove Hercegovačko-neretvanskog kantona zaustavilo kolonu s migrantima. Tada je nastupila velika kriza unutar državnih organa, budući da je premještanje migranata iz Sarajeva bila jedna od mjera rješavanja migrantske krize, koju je usvojilo Vijeće ministara, te je bilo nedopustivo da kantonalni MUP na taj način zaustavlja provođenje ovih mjera.

Na kraju, migranti su pušteni u Izbjeglički centar Salakovac, a posljedica svega bilo je privođenje neimenovanog komesara MUP-a HNK-a Ilije Lasića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije