Evropskoj uniji prijeti haos zbog Dodikovog saveznika: Mir neće doći sam, neko ga mora dogovoriti

7
Radiosarajevo.ba
Evropskoj uniji prijeti haos zbog Dodikovog saveznika: Mir neće doći sam, neko ga mora dogovoriti
Foto: Istraga.ba / Milorad Dodik i Viktor Orban

Mađarski premijer Viktor Orban nema vlastiti mirovni plan, ali proveo je posljednje dvije sedmice na turneji po Kijevu, Moskvi, Azerbajdžanu, Pekingu, Washingtonu, pa čak i Mar-a-Lagu, u misiji koja razbjesnila čelnike u EU i SAD-u.

"Mir u rusko-ukrajinskom ratu neće doći sam od sebe, neko ga mora dogovoriti", stoji u videima koje svakodnevno objavljuje na svojoj Facebook stranici. Ogorčeno su ga napali i Brisel i Washington zbog razbijanja jedinstva EU-a i NATO-a i ugađanja Vladimiru Putinu i kineskom lideru Xi Jinpingu, piše BBC.

"Ne pregovaram ni u čije ime"

Malo ko se suprotstavlja njegovoj središnjoj premisi da ne može biti mira bez mirotvoraca. Ali njegov blizak ekonomski odnos s ruskim predsjednikom ostavlja ga otvorenim za optužbe da djeluje kao Putinova marioneta. Desničarski mađarski premijer kaže da bi prekid vatre vezan uz određeni rok bio početak.

Volodimir Zelenski u noćnom videoobraćanju naciji priznao: "Stanje je teško"

Volodimir Zelenski u noćnom videoobraćanju naciji priznao: "Stanje je teško"

"Ne pregovaram ni u čije ime", rekao je mađarskom radiju tokom kratkog zaustavljanja u Budimpešti između posjeta Volodimiru Zelenskom u Kijevu i Putinu u Moskvi. Sljedećih šest mjeseci Mađarska će predsjedavati Evropskom unijom.

Orban je nakon svoje prve posjete Kijevu od početka rata postao prvi čelnik EU-a koji je od aprila 2022. stigao u Rusiju. Ta posjeta Kremlju očito je razljutila njegove evropske partnere. Charles Michel, čelnik Evropskog vijeća, rekao je da rotirajuće predsjedništvo ne daje mandat za saradnju s Rusijom u ime EU-a.

Njemačka oštro kritikovala Orbana: "Za samo 12 dana potpuno je razrovao teren"

Njemačka oštro kritikovala Orbana: "Za samo 12 dana potpuno je razrovao teren"

Nahvalio Xija i Erdogana

Orban priznaje da je to zaista tako, ali inzistira: "Razjašnjavam činjenice, postavljam pitanja". U Kijevu je predsjedniku Zelenskom postavio nekoliko pitanja "kako bi se razumjele njegove namjere i gdje je crvena linija, granica do koje može ići u interesu mira".

Također je velikodušno pohvalio druga dva saveznika, Xi Jinpinga i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Susrevši se s Erdoganom po dolasku na NATO summit u Washingtonu, govorio je o njemu kao o "jedinom čovjeku koji je do sada posredovao u sporazumu između Rusije i Ukrajine", misleći na sada nepostojeći crnomorski sporazum o žitu.

"Kina ne samo da voli mir, već je također iznijela niz konstruktivnih i važnih inicijativa za rješavanje rata", rekao je Orban o predsjedniku Xi Jinpingu, prema kineskim državnim medijima.

Orban objavio fotografiju s Trumpom: "Raspravljali smo o miru. Dobra vijest dana: On će to riješiti"

Orban objavio fotografiju s Trumpom: "Raspravljali smo o miru. Dobra vijest dana: On će to riješiti"

Posljednja posjeta na njegovoj turneji bila je američkom predsjedničkom kandidatu Donaldu Trumpu, još jednom bliskom savezniku čiju pobjedu na izborima u novembru snažno priželjkuje i kojeg naziva čovjekom mira.

Orbana zapravo ne zanima mir, nego domaća javnost

U jednom je intervjuu izjavio da Trump tokom četverogodišnjeg predsjedničkog mandata "nije pokrenuo niti jedan rat". Ovo je bilo izvanredno putovanje u svjetlu međunarodne pozornosti za čelnika male istočnoevropske zemlje s 9,7 miliona stanovnika. Ali koga je osmišljen da impresionira i može li imati ikakav učinak?

Ključna meta njegove poruke je domaća javnost.

Dok Orban sprovodi svoju politiku uime EU, zvaničnici kažu da ne mogu učiniti mnogo da ga kazne

Dok Orban sprovodi svoju politiku uime EU, zvaničnici kažu da ne mogu učiniti mnogo da ga kazne

Viktor Orban dosad je imao relativno lošu godinu, izgubivši dvije najistaknutije političarke u svojoj stranci zbog skandala u fabruaru, a svjedočio je i pojavi prvog ozbiljnog protukandidata nakon više od desetljeća - Petera Magyara.

U junu je Orbanova stranka Fidesz osvojila impresivnih 45 posto na evropskim izborima, ali Magyarova samo tri mjeseca stara stranka Tisza osvojila je 30 posto. Orban je ktome izgubio više od 700.000 glasova u usporedbi s posljednjim parlamentarnim izborima 2022.

Paradiranje svijetom

Prvi put Orban ne izgleda nepobjedivo. Ima li boljeg načina da se Mađarima pokaže kako je njihov vođa još uvijek jak od paradiranja svjetskom pozornicom u globalnoj turneji "za postizanje mira"? Njegova misija također je bila usmjerena na međunarodnu javnost, u sedmici kada je njegova nova grupacija Domoljubi za Evropu ili Patriots for Europe (PfE) u Evropskom parlamentu privukla 84 zastupnika iz uglavnom krajnje desnih stranaka iz 11 zemalja.

Procurilo Orbanovo tajno pismo Briselu: "U naredna dva mjeseca ćemo vidjeti dramatičnije gubitke"

Procurilo Orbanovo tajno pismo Briselu: "U naredna dva mjeseca ćemo vidjeti dramatičnije gubitke"

Domoljubi za Evropu postali su treća najveća frakcija u parlamentu, gurajući na stranu suparničku skupinu konzervativaca i reformista Talijanke Giorgie Meloni. Posjeta Moskvi donijela je Orbanu burne pohvale Rusa. "Mi to doživljavamo vrlo pozitivno. Vjerujemo da može biti vrlo korisno", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Amerika nije impresionirana

SAD je bio manje impresioniran. "Pozdravili bismo, naravno, stvarnu diplomatiju kako bi se Rusiji jasno stavilo do znanja da mora poštovati suverenitet Ukrajine, da mora poštovati teritorijalni integritet Ukrajine", rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller: "Ali ova posjeta uopće nije ono što se čini".

SAD je istovremeno pozdravio prvu posjetu Orbana susjednoj Ukrajini od početka sveobuhvatne ruske invazije. Mađarski čelnik otkrio je vrlo malo stvarnog sadržaja svojih razgovora u Kijevu, Moskvi ili Pekingu. Njegovo pismo Charlesu Michelu, poslano iz Azerbajdžana, nudi neke tragove.

Viktor Orban se odmetnuo: EU planira potez koji nije povukla nikada u historiji

Viktor Orban se odmetnuo: EU planira potez koji nije povukla nikada u historiji

Putin je bio otvoren za prekid vatre, rekao je Orban predsjedniku Evropskog vijeća, pod uslovom da to Ukrajini ne omogući reorganizaciju vojske na prvim crtama bojišnice.

"Iznenađen" stavovima Zelenskog

Tri dana ranije u Kijevu, 2. jula, ukrajinski čelnik upotrijebio je sličan argument, rekavši Orbanu da će Rusi zloupotrijebiti svaki prekid vatre kako bi pregrupirali svoje invazijske snage.

Orban je očito bio "iznenađen" što predsjednik Zelenski još uvijek vjeruje da Ukrajina može vratiti svoje izgubljene teritorije. A Vladimir Putin rekao je Orbanu da "vrijeme ide na ruku ruskim snagama", prema pismu koje je procurilo.

Trump komentarisao Orbana: 'On je nalik mom ocu'

Trump komentarisao Orbana: 'On je nalik mom ocu'

Stigavši u Washington nekoliko dana kasnije, Orban je objavio još jedan video na Facebooku, rekavši da će se zalagati da se NATO "treba vratiti svom izvornom duhu; NATO bi trebao širiti mir, a ne ratove".

Za razliku od svojih saveznika u NATO-u, Viktor Orban gleda na ruski dvoipolgodišnji rat u Ukrajini kao na građanski rat između dva slavenska naroda, produžen američkom podrškom jednom od njih. Jedna stvar s kojom se vjerovatno slaže jest da će se ove jeseni sukob samo pogoršati. Trumpova predsjednička pobjeda u novembru, vjeruje, prisilila bi Ukrajince i Ruse za pregovarački stol.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije