Ovo se Viktoru Orbanu neće dopasti: Europski sud izrekao žestoko kaznu Mađarskoj

0
Radio Sarajevo
Ovo se Viktoru Orbanu neće dopasti: Europski sud izrekao žestoko kaznu Mađarskoj
Foto: EPA-EFE / Viktor Orban

Sud pravde Europske unije (EU) donio je u četvrtak, 13. juna, odluku o kažnjavanju Mađarske sa 200 miliona eura (oko 400 miliona KM) jer ne primjenjuje zajedničku politiku europskog bloka prema azilantima.

Mađarskoj je naloženo da plati paušalni iznos od 200 miliona eura te kaznu od milion eura po danu kašnjenja zbog nepoštovanja presude Suda pravde.

Taj propust, koji se sastoji u namjernom izbjegavanju primjene zajedničke politike EU u cjelini, predstavlja neviđenu i izuzetno ozbiljnu povredu zakona EU", navodi se u saopštenju suda.

Izraelski mediji tvrde: U zračnom napadu ranjen vođa Hezbollaha

Izraelski mediji tvrde: U zračnom napadu ranjen vođa Hezbollaha

Mađarska nije ispoštovala presudu iz 2020. godine u vezi sa međunarodnom zaštitom azilanata, njihovom pravu da zatraže zaštitu i ostanu u Mađarskoj do konačne odluke o žalbi na odbijanje zahtjeva.

"Pritom ta država, ne obazirući se na princip iskrene saradnje, namjerno izbjegava primjenu zajedničke politike EU o međunarodnoj zaštiti u cjelini, kao i primjenu pravila koja se odnose na ilegelan boravak državljana trećih zemalja", navodi se u saopćenju koje je objavljeno na web stranici suda.

Sud pravde EU zaključio je da Budimpešta ovakvim ponašanjem "ozbiljno ugrožava princip solidarnosti i pravične podjele odgovornosti među članicama".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije