Evropski ministri sutra o lažnim azilantima i vizama

Radiosarajevo.ba
Evropski ministri sutra o lažnim azilantima i vizama

Ministri unutrašnjih poslova zemalja članica EU-a razgovarat će sutra u Luxembourgu o problemu lažnih azilanata i mehanizmu za suspenziju “bijelog Šengena” za zemlje zapadnog Balkana, dok stručnjaci tvrde da bi primjena tog mehanizma bila velika greška.

Izvještaj Evropske komisije o drastičnom porastu broja azilanata iz zemalja zapadnog Balkana i rasprava o uvođenju mehanizma za suspenziju bezviznog režima bit će prva tema na sutrašnjem sastanku 27 ministara policije, rečeno je danas novinarima u sjedištu Evropskog vijeća.

Ministri unutrašnjih poslova Njemačke, Belgije, Holandije, Luksemburga, Francuske i Švedske su ranije tražili hitno razmatranje mogućnosti da se građanima Srbije i Makedonije ponovo uvedu vize za putovanja u EU zbog velikog priliva lažnih azilanata.

Diplomata blizak kiparskom predsjedništvu, koji je insistirao na anonimnosti, objasnio je da nikakva odluka o tom pitanju neće biti donesena sutra, već će ministri samo razmijeniti mišljenja kako da se mehanizam provede kroz kompliciranu proceduru evropskih institucija.

Prijedlog Komisije o uvođenju mehanizma za privremenu suspenziju Šengena, poznat i kao “zaštitna klauzula”, već godinu i po dana nalazi se u proceduri, a stupit će na snagu tek ako ga bude usvojio Evropski parlament.

“Neke zemlje, predvođene Njemačkom, sada vrše pritisak na Vijeće da se zaštitna klauzula hitno proslijedi Parlamentu, ali ne dijele svi to mišljenje”, rekao je diplomat, i dodao da mnogi smatraju da nije fer da velikom broju građana bude uskraćena sloboda kretanja zbog relativno malog broja lažnih azilanata.

Ponovno uvođenje viza - sistemska greška

Gerald Knauss i Alexandra Stieglmayer iz nezavisnog instituta Evropska inicijativa za stabilnost (ESI) dijele ovo mišljenje.

Ponovno uvođenje viza za zemlje zapadnog Balkana bila bi fundamentalna i sistemska greška”, upozorili su oni u kritičkom tekstu koji je danas objavljen na briselskom internetskom portalu EuObserver.

Oni su ukazali da je uzrok povećanog priliva lažnih azilanata u Njemačku i neke druge zemlje duga i komplicirana procedura odlučivanja o zahtjevima za azil, tokom koje azilanti dobijaju relativno visoku novčanu pomoć, prenio je Tanjug.

Knauss i Stieglmayer osim toga tvrde da nije fer tražiti od Srbije i Makedonije da uvode posebne mjere prema Romima, koji prevladavaju među podnosiocima zahtjeva za azil, jer bi se time ozvaničila diskriminacija.

“Jedino trajno i efikasno rješenje je da zemlje članice EU-a reformiraju sistem rješavanja zahtjeva za azil kod svoje kuće”, piše u tekstu pod naslovom “Populizam u Bruxellesu – kako riješiti azilantsku krizu?”

Poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon ranije je rekla da bi zaštitna klauzula pred parlamentom mogla da se nađe do kraja godine, kao i da poslanici trpe veliki pritisak da ona bude usvojena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije