Njemačka oštro kritikovala Orbana: "Za samo 12 dana potpuno je razrovao teren"

5
Radiosarajevo.ba
Njemačka oštro kritikovala Orbana: "Za samo 12 dana potpuno je razrovao teren"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Viktor Orban

Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke u petak, 12. jula, ponovo je oštro kritikovalo mađarskog premijera Viktora Orbana zbog izleta u Moskvu i Peking kojeg je sam proglasio "mirovnom misijom".

"To su mađarski solo poduhvati koje smo posmatrali uz veliko iznenađenje i skepsu", rekao je zamjenik portparola vlade Wolfgang Büchner.

Büchner je naglasio da je Orban u Rusiji i Kini govorio isključivo u svoje ime, a ne kao aktuelni predsjednik Vijeća Evropske unije.

Sarajevski kardiolog o opasnostima koje donosi vrućina i ko je pod najvećim rizikom za zdravlje

Sarajevski kardiolog o opasnostima koje donosi vrućina i ko je pod najvećim rizikom za zdravlje

"Moramo da vidimo kako će se nastaviti mađarsko predsjedavanje Vijećem. Sada smo u 12. danu, a teren je već potpuno razrovan", rekao je na pitanje o mogućim posljedicama Orbanove turneje.

Pritom, naglasio je, Orban može da putuje gdje god želi i ocijenio da to više uopšte nije važno, piše dpa.

"Ono što ne može, jeste da stvara utiska da to nastupa u nečije ime. Definitivno će biti još diskusije o tome se odnositi prema ovome".

Prije samita NATO u Washingtonu, Orban se prvo sastao sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi, a potom i sa kineskim državnim i partijskim liderom Xi Jinpingom u Pekingu.

Fokus obje posjete bio je na mogućnostima za rješenje rata u Ukrajini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije