Viktor Orban se odmetnuo: EU planira potez koji nije povukla nikada u historiji

4
Radiosarajevo.ba
Viktor Orban se odmetnuo: EU planira potez koji nije povukla nikada u historiji
Foto: EPA-EFE / Viktor Orban

Otkako je Budimpešta prošle sedmice preuzela rotirajuće predsjedanje EU-om, mađarski čelnik Viktor Orban putuje po svijetu kao mačka na metamfetaminu, piše ugledni Politico.

Od Kijeva na sastanak Volodimirom Zelenskim, do Moskve na razgovor s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom, do Pekinga na susret s kineskim čelnikom Xi Jinpingom, mađarski je premijer izveo vrtoglavi program globalne diplomacije koji je, kako kaže, osmišljen da donese mir u Ukrajinu.

No, Orbanovo hiperaktivno poskakivanje natjeralo je stvarne europske čelnike da zakolutaju očima, a šefica Europske komisije Ursula von der Leyen i šef Europskog vijeća Charles Michel kritizirali su mađarskog čelnika da im krade kruh i stvara probleme u Bruxellesu.

Tatjana Dragović prijavila policiji bivšeg supruga: Goran Ivanišević me hvatao za vrat i gušio

Tatjana Dragović prijavila policiji bivšeg supruga: Goran Ivanišević me hvatao za vrat i gušio

Cirkus je započeo na društvenim mrežama prošlog utorka, drugog dana šestomjesečnog mađarskog predsjedanja Vijećem EU-a, nabrijanim videom koji Orbana namjerno prikazuje kao čovjeka u misiji.

Samo tri dana kasnije, Orban je ponovno otplovio - što je izazvalo puno više kontroverze među čelnicima EU-a koji inzistiraju na tome da on ne govori u njihovo ime; da je uloga mađarskog premijera dok vodi Vijeće EU diplomatski nebitna.

Ovaj put je Orban ruku u Moskvi pružio Putinu, ruskom krvoločnom vođi koji godinama ratuje protiv Ukrajine i prijeti europskoj sigurnosnoj arhitekturi nakon još jednog svjetskog rata, piše Politico.

Unatoč negodovanju iz Bruxellesa, Orban je ponosno izjavio da je u Moskvu došao kao izaslanik Europske unije.

Ne možemo postići mir bez dijaloga i diplomatskih kanala”, rekao je Orbán u Kremlju. "Svjestan sam da su sukobljene strane daleko jedna od druge, ali u smislu obnove dijaloga danas je učinjen prvi važan korak.”

Drama u Bijeloj kući: ‘Imamo dnevnik posjeta. Pogledajte ko je posjetio Bidena. Osam puta...‘

Drama u Bijeloj kući: ‘Imamo dnevnik posjeta. Pogledajte ko je posjetio Bidena. Osam puta...‘

Na kraju videa s putovanja pojavio se logo mađarskog predsjedništva s Trumpovim prilagođenim sloganom: Make Europe Great Again.

Impozantna povorka automobila sa sirenama i bljeskajućim plavim i crvenim svjetlima na putu je "za mir".

Dramatična muzika, kadrovi u stilu akcijskih filmova i - 2.100 kilometara kasnije, u glavnom gradu Ukrajine pojavio se čovjek koji tvrdi da može spriječiti svjetski rat.

Ostatak teksta pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije