Emmanuel Macron šokirao priznanjem. Onda je uputio još strašnije upozorenje

5
Radiosarajevo.ba
Emmanuel Macron šokirao priznanjem. Onda je uputio još strašnije upozorenje
Foto: EPA - EFE / Emmanuel Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je na Berlin Global Dialogue priznao kako bi ‘Europska unija mogla umrijeti‘, a onda je uputio još strašnije upozorenje o ekonomskoj situaciji zemalja članica.

Emmanuel Macron tvrdi da Europska unija pretjerano regulira i premalo ulaže te da su Kina i SAD nadmašile svih 27 članica po gospodarskim rezultatima i ulaganjima.

Kako prenosi Telegraph, Macron je naglasio ‘da smo na rubu vrlo važnog trenutka‘.

Ponovo prekid u snabdijevanju vodom u Sarajevu: Novi kvar u ovom dijelu grada

Ponovo prekid u snabdijevanju vodom u Sarajevu: Novi kvar u ovom dijelu grada

"Naš prijašnji model je gotov. Naime, pretjerano reguliramo i premalo ulažemo. U sljedeće dvije do tri godine, ako budemo slijedili našu klasičnu agendu, nestat ćemo s tržišta", kazao je Macron.

Pozvao je zemlje članice da nastave težiti ‘paketu bankovne unije koji ima za cilj osigurati stabilnost, sigurnost i pouzdanost bankarskog sektora u eurozoni i diljem EU-a‘.

Njegovo upozorenje dolazi nakon što je u izvješću bivšeg talijanskog premijera i bivšeg šefa Europske središnje banke Maria Draghija objavljeno još jedno upozorenje.

Mario Draghi je rekao da se EU ne može sama natjecati s onima poput Kine i Sjedinjenih Država i da mu je potrebno mnogo integriranije jedinstveno tržište za stvaranje paneuropskih poduzeća potrebne globalne razine.

Draghijevo izvještaj također predlaže širu ‘industrijsku strategiju za Europu‘ koja uključuje 800 milijardi eura kako bi se spriječilo da EU još više zaostaje za SAD-om i Kinom.

Osim ekonomski, Macron također poziva EU da i obrambeno izađe iz sjene SAD-a.

Podsjetimo kako je u aprilu francuski čelnik pozvao na veću integraciju diljem Europe po pitanjima obrane. Upozorio je tada da EU ne bi trebala postati vazal SAD-a kada je riječ o sigurnosti.

Slično tvrdi i Draghijev izvještaj u kojem se kaže da vlade EU moraju trošiti više na projekte zajedničke odbrane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije