Drugi dan posjete Srbiji: Aleksandar Vučić i Emmanuel Macron dogovorili važne stvari

1
Radiosarajevo.ba
Drugi dan posjete Srbiji: Aleksandar Vučić i Emmanuel Macron dogovorili važne stvari
Foto: EPA / Emmanuel Macron i Aleksandar Vučić

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron, koji je jučer, 29. augusta, doputovao u dvodnevnu diplomatsku posjetu Srbiji, boravak je nastavio posjetom Novom Sadu, gdje je obišao Galeriju Matice srpske, a potom učestvovao i na Forumu o mladima.

U četvrtak 29. augusta, priređen mu je svečani doček ispred Palate "Srbija". Domaćin je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a tokom popodneva oni su i razgovarali u četiri oka i prisustvovali ceremoniji potpisivanja nekoliko sporazuma, piše Blic

Dok traje posjeta Macrona koji je iz Beograda doputovao u Novi Sad, grad nadlijeću helikopteri, a gužve u gradu su zabilježene zbog zatvaranja ulica.

Saobraćajna nesreća u BiH: Formirane velike kolone

Saobraćajna nesreća u BiH: Formirane velike kolone

"Ne mogu da sakrijem sreću i ponos zbog toga što je predsednik Francuske Emmanuel Macron, tokom dvodnevne zvanične posjete Srbiji, izabrao da posjeti i naš Novi Sad, moj rodni grad, i jednu od najznačajnijih kulturnih ustanova Srba", rekao je premijer Miloš Vučević, nakon Macronove posjete Galeriji Matice Srpske. 

Macron i Vučić su također prisustvovali Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji, na kojem je Aleksandar Vučić izjavio da je "Srbija predsjedavajuća grupi zemalja, koja se širi u okviru globalne inicijative za vještačku inteligenciju, da će 2025. godine biti prva predsjedavajuća na forumu. Rekao je i da u zemlji još nije uvedena 5G mreža, ali da vjeruje da će narednih dana i nedelja krenuti i u taj posao".

Francuski predsjednik naveo je da Srbija ima važnu ulogu u Svjetskom partnerstvu za vještačku inteligenciju. Rekao je da mu je veliko zadovoljstvo što može o tome da razgovara sa Aleksandrom Vučićem, sa preduzetnicima, istraživačima i studentima.

Za posljednji dan diplomatske posjete, Vučić je sa Macronom dogovorio i kupovinu borbenih aviona Rafale, koji su francuske proizvodnje, a komentari na naoružavanje Srbije iz regiona nisu izostali. 

Emmanuel Macron je izjavio da je ovo "nastavak francusko-srpskog vjekovnog prijateljstva", te da se "ovakvi prijatelji moraju čuvati". Objavu je stavio na svoj X nalog, na srpskom jeziku. 

Aleksandar Vučić je jučer, 29. augusta, podijelio i snimak borbenih aviona koje će Srbija kupiti od Francuske, te tako potvrdio dolazak Rafale aviona u Srbiju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije