Donald Trump proglasio vanredno stanje u SAD-u

Radiosarajevo.ba
Donald Trump proglasio vanredno stanje u SAD-u
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

Zaraženih: 144.046
Umrlih: 5.397
Oporavljenih: 70.920
Broj slučajeva u BiH: 18

Američki predsjednik Donald Trump je proglasio vanredno stanje u zemlji zbog COVID-19.

"Proglašavam vanredno stanje", poručio je na press konferenciji ispred Bijele kuće.

Ponovio je da su osigurana sredstva od 50 milijardi dolara za borbu protiv virusa.

"Zahtijevam od svake bolnice u državi da aktivira plan predviđen za hitne situacije kako bi bili na raspolaganju građanima", rekao je, prenosi televizija N1.

Trump je istakao da će za prvi period biti obezbijeđeno pet miliona testova na COVID-19, ali je također naveo da "sumnja da će nacija doći blizu toga" te da im neće trebati.

Trump je ranije zabranio sva putovanja iz Europe u Sjedinjene Američke Države (SAD) na 30 dana.

"Da novi zaraženi ne bi ušli u našu zemlju, obustavit ćemo sva putovanja iz Europe u SAD u idućih 30 dana", naglasio je 11. marta. Poručio je i da se ograničenja putovanja ne odnose na Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje je do sada potvrđeno 460 slučajeva oboljelih od COVID-19. 

Bijela kuća je nakon Trumpovog govora precizirala da se zabrana odnosi na sve države članice Schengenske zone. To znači da je Irska isključena iz te zabrane jer nije jedna od 26 zemalja Schengenske zone, kao ni Bugarska, Hrvatska i Rumunjska, navodi portal Index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije