Wall Street zabilježio najveći pad od globalne krize 2008. godine

Radiosarajevo.ba
Wall Street zabilježio najveći pad od globalne krize 2008. godine
Foto: EPA - EFE/ Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzovni indeksi potonuli više od 7 posto, što je njihov najveći dnevni pad od financijske krize 2008. godine, jer se ulagači plaše recesije zbog oštrog pada cijena nafte i širenja koronavirusa, pa se panično povlače iz rizičnijih investicija.

Dow Jones potonuo je 2013 bodova ili 7,79 posto, na 23.851 bod, dok je S&P 500 skliznuo 7,60 posto, na 2746 bodova, a Nasdaq indeks 7,29 posto, na 7950 bodova.

Zbog oštrog pada cijena nafte i strahovanja od gospodarskih šteta uslijed brzog širenja koronavirusa u svijetu, u ponedjeljak ujutro prvo su oštro pale cijene dionica na azijskim, a potom i na europskim berzama.

Zbog toga je na Wall Streetu panična rasprodaja dionica krenula od samog početka trgovanja, pa je nakon oštrog pada berzovnih indeksa nedugo nakon otvaranja berze trgovanje obustavljeno na 15 minuta.

Dan za povijesne knjige

Ali, ni to nije smirilo situaciju pa je Dow Jones zabilježio najveći bodovni pad u historiji, više od 2000 bodova, dok su svi najvažniji indeksi zabilježili najveći dnevni pad od financijske krize 2008. godine.

Zbog toga su Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq indeks završili samo jedan postotni bod udaljeni od područja 'medvjeda', koje se definira kao pad za 20 posto ispod svoje prethodne rekordne razine.

„Ovaj dan zasigurno bi trebao biti upisan u povijesne knjige”, kaže Matthew Keator, partner u tvrtki Keator Group.

Panično povlačenje ulagača iz rizičnijih investicija uslijedilo je nakon što su cijene nafte potonule više od 30 posto jer je Saudijska Arabija zaprepastila tržišta odlukom o smanjenju svoje prodajne cijene nafte za sve kupce za 6 do 8 dolara, čime je započela cjenovni rat s Rusijom.

Rusija, drugi najveći svjetski proizvođač nafte, nije u petak pristala na prijedlog OPEC-a o daljnjem smanjenju proizvodnje, pa je Saudijska Arabija smanjila svoje cijene i najavila povećanje proizvodnje nafte kako bi povećala svoj udio na tržištu.

Premda su do kraja jučerašnjeg trgovanja cijene nafte ponešto smanjile gubitke, pa su završile u minusu od oko 25 posto, to je ipak njihov najveći dnevni pad od 1991. godine, kada je započeo prvi Zaljevski rat i kada su cijene potonule 33 posto.

Globalna recesija nije daleko

„Puno je straha na tržištima, a ako cijene nafte nastave padati, to bi značilo da globalna recesija nije daleko. Tržišta sada u cijene ugrađuju veliku vjerovatnost od izbijanja recesije”, kaže Peter Cardillo, ekonomist u tvrtki Spartan Capital Securities.

Osim zbog naftnog cjenovnog rata između Saudijske Arabije i Rusije, svjetske su berze pod pritiskom i zbog daljnjeg širenja koronavirusa u svijetu.

Broj zaraženih u više od 100 zemalja svijeta porastao je na više od 110.000, pri čemu se broj umrlih približava granici od 4000.

U Italiji dramatično raste broj mrtvih i zaraženih pa je u nedjelju uvedena karantena u Lombardiji i drugim sjevernim regijama s ukupno oko 16 miliona stanovnika.

To je samo jedan od primjera koji pokazuje da bi gospodarske štete od koronavirusa zbog narušavanja nabavnih lanaca, slabljenja proizvodnje i potražnje mogle biti veće nego što se još nedavno očekivalo.

„Pad cijena nafte dodatno je uzdrmao ionako nestabilna tržišta. Na početku ove sedmice vidimo naznake kapitulacije, potpune panike, i to u svim klasama imovine”, kaže Paul O'Connor, direktor u kompaniji Janus Henderson.

VIX indeks straha blizu najvišeg nivoa 

Najviše su jučer pale cijene dionica u energetskom sektoru, rekordnih 20,1 posto, no ni ostali najvažniji sektori S&P 500 indeksa, od financijskog i industrijskog do tehnološkog, nisu prošli puno bolje.

Na panično povlačenje ulagača s tržišta ukazuje povećani obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika jučer zamijenilo više od 17,2 milijarde dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 11,05 milijardi.

Na nesigurnost na tržištima ukazuje, pak, skok VIX indeksa 'straha' Čikaške berze opcija za više od 10 bodova, na 54,46 bodova, blizu najviše razine od kraja 2008. godine.

To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 7,69 posto, na 5965 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 7,94 posto, na 10.625 bodova, a pariški CAC 8,39 posto, na 4707 bodova.

Zbog toga je STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica potonuo 7,4 posto, na najnižu razinu u osam mjeseci, i zaronio u područje 'medvjeda', 20 posto ispod svoje prethodne rekordne razine, dosegnute polovinom februara.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije