Donald Trump podijelio strateške tajne za australskim milijarderom, sve se otkrilo u par sati

1
Radisarajevo.ba
Donald Trump podijelio strateške tajne za australskim milijarderom, sve se otkrilo u par sati
Foto: Instagram / Donald Trump

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump dijelio je potencijalno osjetljive informacije o američkim nuklearnim podmornicama s australskim milijarderom.

Kako je prva saznala američka TV mreža ABC, tri mjeseca nakon što je otišao s predsjedničke funkcije, Trump je u svom odmaralištu Mar-a-Lago na Floridi ugostio australskog milijardera Anthonyja Pratta.

U jednom razgovoru s Prattom Trump se navodno "izlanuo" i otkrio barem dva ključna podatka o američkim nuklearnim podmornicama.

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

Bivši američki predsjednik otkrio je Prattu tačan broj nuklearnih bojevih glava i koliko se podmornice mogu približiti ruskim plovilima, a da ih druga strana ne otkrije. Nakon što mu je Trump otkrio detalje o podmornicama, Pratt je te potencijalno osjetljive informacije u roku od nekoliko minuta podijelio s drugima.

Kako saznaje ABC, Pratt je detalje o američkim nuklearnim podmornicama podijelio s najmanje 45 ljudi, uključujući svoje zaposlenike, novinare, australske i strane dužnosnike te tri bivša australska premijera.

Pratt mogući svjedok protiv Trumpa

U augustu prošle godine FBI je uz sudski nalog pretražio Trumpovo imanje Mar-a-Lago i odnio više od 100 dokumenata koji sadrže tajne vezane uz nacionalnu sigurnost, uključujući neke koji su imali najvišu oznaku stupnja tajnosti u SAD-u.

Oglasio se Donald Trump. Žestoko udario po Bidenu zbog rata u Izraelu: 'Uništio si put ka miru'

Oglasio se Donald Trump. Žestoko udario po Bidenu zbog rata u Izraelu: 'Uništio si put ka miru'

Višemjesečnu istragu predvodio je posebni tužitelj Jack Smith, koji je Trumpa optužio po 40 točaka optužnice za zadržavanje povjerljivih podataka nakon odlaska s dužnosti. Prema informacijama kojima tužitelji raspolažu, Trump nije pokazao Prattu bilo koji od povjerljivih dokumenata koje je držao u Mar-a-Lagu.

Pratt je predsjednik tvrtke za ambalažu Pratt Industries sa sjedištem u SAD-u. Njegovo bogatstvo se procjenjuje na više od devet milijardi dolara. Što se tiče njegove političke opredijeljenosti, Pratt je dosad pružao podršku velikim strankama s obje strane političkog spektra, kako u Australiji, tako i u SAD-u. Trump je 2020. s tadašnjim australskim premijerom Scottom Morrisonom posjetio Prattovu tvornicu za recikliranje papira u Ohiju. Pratt također održava korektne odnose s predsjednikom Joeom Bidenom. Dok je Biden još bio potpredsjednik, sudjelovao je na večeri koju je Pratt organizirao u Australiji.

Melania i Donald Trump u pregovorima oko 'bračnih uslova': Poznato šta je razlog?

Melania i Donald Trump u pregovorima oko 'bračnih uslova': Poznato šta je razlog?

Anthony Pratt je samo jedna od više od 80 osoba koje je američko tužiteljstvo identificiralo kao moguće svjedoke koji bi mogli svjedočiti protiv Trumpa u slučaju dijeljenja povjerljivih dokumenata. Joe Hockey, bivši australski veleposlanik u SAD-u, tvrdi da Trump nije rekao Prattu ništa što australski dužnosnici već nisu znali.

Trumpova historija dijeljenja državnih tajni

"Ako je to sve o čemu su razgovarali, sve to već znamo. Imamo Australce koji godinama služe s Amerikancima na američkim podmornicama i dijelimo istu tehnologiju i isto oružje kao i američka mornarica", rekao je Hockey za The New York Times.

Ipak, poznato je da je Trump u više navrata tokom sastanaka i ležernih razgovora dijelio državne tajne. Primjerice, tijekom sastanka u Ovalnom uredu 2017., nedugo nakon što je otpustio direktora FBI-a Jamesa Comeyja, Trump je otkrio osjetljive obavještajne podatke dvojici ruskih zapovjednika, otkriva optužnica protiv njega. Tokom svog predsjedničkog mandata Trump je na platformi X objavio fotografiju lokacije za lansiranje iranskih raketa, a skupini posjetitelja njegova golf-kluba u Bedminsteru u New Jerseyju pokazivao je povjerljivi plan za napad na Iran.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije