Donald Trump proglašen krivim: Obmanuo banke uvećavajući vrijednost imovine

0
Fena
Donald Trump proglašen krivim: Obmanuo banke uvećavajući vrijednost imovine
Foto: Instagram / Donald Trump

Sudija je presudio da je Donald Trump godinama činio prevaru dok je gradio imperiju nekretnina koja ga je katapultirala do slave i Bijele kuće, te je naredio da se neke od kompanija bivšeg predsjednika uklone iz njegove kontrole i raspuste.

Sudija Arthur Engoron, odlučujući u građanskoj parnici koju je pokrenula njujorška državna tužiteljica Letitia James, utvrdio je da su Trump i njegova kompanija obmanjivali banke, osiguravače i druge tako što su masovno precijenili njegovu imovinu i preuveličali njegovu neto vrijednost na papirima korištenim za sklapanje poslova i osiguranje kredita.

Engoron je naredio da se neke od Trumpovih poslovnih licenci ukinu kao kazna, što im otežava ili onemogućuje poslovanje u New Yorku, i rekao da će i dalje imati nezavisnog monitora koji će nadgledati operacije Trump Organization.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Ako žalba ne uspije, naredba bi Trumpu oduzela ovlaštenje da donosi strateške i finansijske odluke o nekim od njegovih ključnih nekretnina u državi.

Trump je u nizu izjava osudio tu odluku, nazivajući je "neameričkom" i dijelom tekuće zavjere da se našteti njegovoj kampanji za povratak u Bijelu kuću.

"Moja građanska prava su povrijeđena i neki apelacioni sud, bilo savezni ili državni, mora poništiti ovu užasnu, neameričku odluku". napisao je na svojoj stranici Truth Social.

On je insistirao da je njegova kompanija „odradila veličanstven posao za državu New York' i 'savršeno poslovala', nazvavši ovo 'veoma tužnimn danom za pravosudni sistem države New York'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije