Nakon optužnice protiv Donalda Trumpa preporučeno i optuživanje dvojice bivših američkih senatora

0
Radiosarajevo.ba
Nakon optužnice protiv Donalda Trumpa preporučeno i optuživanje dvojice bivših američkih senatora
Foto: EPA / Donald Trump

Potpuni specijalni izvještaj velike porote koji je doveo do krivične optužnice protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i još 18 drugih zbog pokušaja da ponište njegov izborni poraz 2020. u Georgiji preporučio je i optuživanje dvojice bivših američkih senatora iz države, Davida Perduea i Kelly Loeffler, i sadašnjeg američkog senatora Lindsey Graham iz Južne Karoline.

Ni jednog od ta tri sadašnja i bivša republikanska poslanika prošlog mjeseca nije optužila redovna velika porota Višeg suda okruga Fulton koja je optužila Trumpa i druge optužene.

Graham se rugao ideji da je trebao biti optužen u tom slučaju, obećavajući novinarima "učinit ću istu stvar" na sljedećim izborima ako vidi potrebu.

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

Također nije optuženo 18 drugih ljudi koje je specijalna velika porota preporučila za podizanje optužnice, uključujući bivšeg Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna, Trumpovog savjetnika i advokata Borisa Epshteyna i advokata kampanje Cleta Mitchell, navodi se u izvještaju.

Cijeli izvještaj specijalne velike porote na 25 stranica, koja je prošle zime završila istražni rad, objavljen je u petak, 8. septembra ujutro.

Posebna velika porota je preporučila da Graham, Perdue i Loeffler, zajedno s drugima, budu optuženi za zločine vezane za "nacionalne pokušaje da se ponište predsjednički izbori 2020., fokusirani na napore u Georgiji, Arizoni, Wisconsinu, Michiganu, Pennsylvaniji i Distrikta Kolumbija", prenosi CNBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije