Donald Trump duguje stotine miliona dolara: Kome?

0
Radiosarajevo.ba
Donald Trump duguje stotine miliona dolara: Kome?
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

Šokantno otkriće New York Timesa o poreznim prijavama američkog predsjednika Donalda Trumpa otkrilo je da je u posljednjih 15 godina platio ili nikakav ili skandalozno maleni iznos saveznog poreza na dohodak, prvenstveno zahvaljujući gubicima koje je prijavljivao. 

No druga informacija privukla je mnogo manje pozornosti, a u određenom je smislu jednako alarmantna. Trump je lično zajamčio vraćanje kredita koje su njegove kompanije podigle, u ukupnom iznosu od 421 miliona dolara.  

A ti krediti uglavnom dolaze na naplatu u iduće četiri godine. To pak za sobom povlači više pitanja: je li Trump u sukobu interesa zbog svojih dugova? Je li pod utjecajem svojih kreditora? Hoće li njegovi kreditori izazvati njegov bankrot, čak i ako pobijedi na izborima i ostane predsjednik SAD? 

Da aktuelni predsjednik SAD-a doživi bankrot nije samo situacija bez presedana već je dosad bila i gotovo nezamisliva.

No i mnoge druge stvari bile su nezamislive prije Trumpove ere. 

No ključno pitanje je - kome Trump duguje stotine miliona dolara. 

To je pitanje, inače, na potpredsjedničkoj debati postavila i kandidatkinja za potpredsjednicu Joea Bidena Kamala Harris. 

"Sada znamo da je Donald Trump u dugu od 400 miliona dolara. I samo da bude jasno, kad kažemo da je neko u dugu, onda to znači da duguje nekome. A bilo bi zaista dobro znati kome predsjednik SAD-a, vrhovni zapovjednik, duguje novac, jer američki narod ima pravo znati što utječe na predsjedničke odluke i donosi li te odluke u najboljem interesu naroda ili u vlastitom interesu", poručila je Harris.

Kako piše portal Vox, taj je podatak ustvari poznat već duže vrijeme. Glavni Trumpovi kreditori su Deutsche Bank i Ladder Capital. Trump je to otkrio u svojim finansijskim izvještajima kad se prvi put kandidirao 2016. Trumpovi krediti kod Deutsche Banka vezani su uz njegove nekretnine, bilo kao hipoteke na njih ili kao zajmovi za razvoj nekretnine. 

Naime, Trump duguje 160 miliona dolara kredita Deutsche Banku koji je podigao za razvoj svog hotela u Washingtonu te još 125 miliona Deutsche Banku za hipoteku na golf-resort Doral u Miamiju. 

Drugi najveći Trumpov kreditor, bar od onih za koje znamo, Ladder Capital, posudio mu je 100 miliona dolara preko hipoteke za Trump Tower u New Yorku - a taj kredit dolazi na naplatu 2022., kao i kredit od još jedne Trumpove nekretnine, 4 Wall Street, u vrijednosti od 50 miliona dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije