Dolazi el nino: 'Pripremite se jer ćemo oboriti sve toplotne rekorde'

0
Radiosarajevo.ba
Dolazi el nino: 'Pripremite se jer ćemo oboriti sve toplotne rekorde'
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Zemlju će zadesiti el niño, prirodni fenomen koji donosi vlažno i kišovito vrijeme te poplave u inače suhim područjima Južne Amerike te sušno razdoblje u području Indonezije i dovodi do, prema novijim istraživanjima, zagrijavanja oceanske vode za dva do osam stepeni Celzija.

Nacionalna oceanska i atmosferska administracija (NOAA), američka naučna i regulatorna agencija zadužena za prognoziranje vremena te nadgledanje prilika u oceanima i atmosferi, prošle sedmice utvrdila da se el niño formira te da će zamijeniti la niñu, njegovu hladniju "sestru".

Politico navodi da el niño može izazvati poplave, ciklone, suše i požar, ali i da će se tokom narednih tri do pet godina (toliko obično traje el niño) pasti rekordi za najviše temperature zraka na Zemlji. Svjetska meteorološka organizacija prošle je sedmice upozorila da vjerojatnost da će godišnje globalne prosječne temperature između 2023. i 2027. barem jednom biti veće od jedno i pol postotnog povećanja u odnosu na predindustrijsko doba.

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Carlo Buontempo, čelnik europskog svemirskog programa Kopernika, sistema za globalno praćenje okoliša i sigurnost, rekao je da je taj podatak alarmantan jer je period od 2015. do 2023. godine, unatoč tome što je Zemlju tokom posljednje tri godine hladila la niña, bio najtopliji ikad.

El niño će najgore pogoditi regije pored Tihog oceana - zapadne dijelove Sjeverne i Južne Amerike, Japan, Australiju te Novi Zeland. Posljednji el niño, koji je bio aktivan od 2014. do 2016., doveo je do pojavljivanja razornih uragana na sjeveru Tihog oceana te nestašice vode na Karibima i sušu u Etiopiji. Australiju su u tom periodu zadesili toplinski udari i veliki požari, a Peru su pogodile velike poplave i erozija obale. El niño zna smanjiti rizik od uragana u Atlantskom Oceanu.

Što se tiče Europe, ona neće iskusiti najopasnije posljedice pojave el niña. Međutim, to ne znači da će pobjeći od klimatskih promjena, pogotovo ako ovaj el niño bude jedan od jačih. Općenito gledano, ako globalne temperature porastu, zimske kiše postanu učestalija pojava na jugu Europe, a zime na sjeveru kontinenta postanu hladnije i suhlje.

Konačno sunce i temperature do 34 stepena: Meteorolozi objavili prognozu do srijede

Konačno sunce i temperature do 34 stepena: Meteorolozi objavili prognozu do srijede

Zemlje koje iskuse najgore od onog što el niño sa sobom donosi najčešće dožive pad poljoprivredne proizvodnje. El niño zna dovesti i do pada količine ribe u Tihom oceanu. Organizacija za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) upozorila je da će prehrambena nesigurnost biti akutna pojava u južnoj Africi, središnjoj Americi, Karibima i dijelovima Azije. FAO je rekao da bi moglo doći i do pada proizvodnje žitarica.

El niño bi mogao biti i skuplji no što se to prije mislilo. Naučnici s Dartmoutha Christopher Callahan i Justin Mankin rekli su da će el niño globalnu ekonomiju u prosjeku koštati oko 3,4 biliona dolara. Topla faza el niña između 1997. i 1998. koštala je 5,7 biliona dolara. Callahan i Mankin kažu da bi se utjecaj el niña mogao osjetiti tokom narednih 14 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije