Objavljena velika prognoza za ljeto: Kad se očekuju najviše temperature, hoće li biti kiše...?

0
Radiosarajevo.ba
Objavljena velika prognoza za ljeto: Kad se očekuju najviše temperature, hoće li biti kiše...?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Neum

U poređenju sa istim periodom prošle godine, ljeto 2023. godine bi trebalo bi biti svježije, saopštio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) Bosne i Hercegovine.

Proizvodi SEEVCCC-a (Virtualni centar za klimatske promjene za jugoistočnu Evropu), prognostički materijali europskih i svjetskih centara za dugoročnu prognozu kao i produkti FHMZ-a (Federalni hidrometeorološki zavod), ukazuju da bi srednja temperatura zraka tokom ljeta 2023. godine (period 1. juni do 31. august) prema podijeli tercila trebala biti u kategoriji toplo, u odnosu na period 1981 do 2010. godina.

Vjerovatnoća ostvarenja ove prognoze je umjerena i iznosi oko 50 posto. Najveća temperaturna odstupanja u odnosu na referentni niz očekuju se u julu mjesecu. U navedenom periodu nisu isključeni kraći periodi sa prodorima svježijih zračnih masa, sa sjevera Evrope.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Broj očekivanih toplih dana u Bosni tokom ljeta veći je od 60, a na području južne Hercegovine prognozira se oko 87 vrelih dana, navode iz FHMZ-a, napominjući da je prognoza padavina, u odnosu na prognozu temperature zraka, za ovako dugo razdoblje složenija i manje pouzdana.

"Prognozu ukupne količine padavina tokom ljeta 2023. godine, prema dostupnim prognostičkim materijalima, nije moguće precizno utvrditi. U planinskim i pretplaninskim područjima moguće je da ukupne količine padavina tokom ljeta budu i veće od prosjeka zbog pojačane konvekcije. Duži sušni periodi su izvjesniji na jugu zemlje, ali trenutno nije moguće utvrditi okvirno vrijeme pojave istih", navodi se u sezonskoj prognozi FHMZ-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije