Danska prestala koristiti još jednu vakcinu protiv COVID-a

0
Radiosarajevo.ba
Danska prestala koristiti još jednu vakcinu protiv COVID-a
Foto: EPA-EFE / Vakcinacija u Danskoj

Danska je u ponedjeljak postala prva zemlja koja je izbacila vakcine protiv COVID-a, kompanije Johnson & Johnson, iz svog programa cijepljenja zbog potencijalne veze s rijetkim, ali ozbiljnim oblikom krvnog ugruška.

Potez dolazi nakon što je ova nordijska zemlja prošlog mjeseca prestala upotrebljavati cjepivo AstraZeneca, pozivajući se na slične zabrinutosti.

Državna zdravstvena uprava priopćila je da je utvrdila da "blagodati korištenja cjepiva COVID-19 tvrtke Johnson & Johnson nisu jače od rizika mogućih štetnih učinaka kod onih koji primaju cjepivo".

Izuzimanje cjepiva J&J, koje čini oko trećine danske ukupne ugovorene zalihe injekcija COVID-19, odgodilo bi kalendar cijepljenja u zemlji za najviše četiri sedmice, navodi se. Danska, koja je do sada cijepila 11,5 posto svoje populacije, postupno ponovno otvara društvo od početka marta jer je stopa zaraza smanjena, uključujući zatvorenu uslugu u restoranima i kafićima i puštanje ljubitelja nogometa na stadione.

"Uzimajući u obzir trenutnu situaciju u Danskoj, ono što trenutno gubimo u nastojanju da spriječimo tešku bolest od COVID-19 ne može nadmašiti rizik od nastanka mogućih nuspojava u obliku jakih krvnih ugrušaka kod onih koje cijepimo", rekao je jedan od zvaničnika.

Zakonodavci su se na sastanku u ponedjeljak saglasili da će dopustiti dobrovoljno korištenje cjepiva i Johnsona & Johnsona i AstraZenece, rekao je zastupnik Danske narodne stranke Liselott Blixt za Reuters.

Uvođenje cjepiva J&J odgođeno je i drugdje u Europi zbog sličnih problema.

Europska regulatorna agencija za lijekove (EMA) saopćila je 20. aprila da je pronašla moguću vezu između J&J-ovog cjepiva i rijetkih problema sa zgrušavanjem krvi kod odraslih koji su primali doze u Sjedinjenim Državama. Ipak, podržali su to da su ukupne koristi cjepiva veće od bilo kakvih rizika. Od tada je nekoliko europskih zemalja nastavilo s primjenom ovog cjepiva.

EMA je rekla da je njezin odbor za sigurnost zaključio da se naljepnicama cjepiva mora dodati upozorenje o neobičnim krvnim ugrušcima, baš kao što se zahtijeva i od AstraZenece. J&J je saopćio da će se pridržavati te mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije