Johnson & Johnson počeo počeo dostavljati cjepivo u Europsku uniju

0
Radiosarajevo.ba
Johnson & Johnson počeo počeo dostavljati cjepivo u Europsku uniju
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Johnson & Johnson počinje državama Europske unije dostavljati svoje cjepivo protiv COVID-19 u jednoj dozi, objavio je zastupnik Europskog parlamenta.

Kompanija je prvotno planirala započeti dostavu cjepiva početkom aprila, no to je odgođeno zbog poteškoća u proizvodnji, piše Hina.

"Johnson & Johnson je danas započeo slati pošiljke cjepiva EU", objavio je Peter Liese, eurozastupnik iz redova Kršćansko-demokratske unije (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel.

Američka kompanija se obvezala EU do kraja juna dostaviti 55 miliona te još 120 milijuna doza u trećem kvartalu, rekao je ovaj mjesec povjerenik Europske komisije za industriju Thierry Breton.

"Donedavno je bilo nejasno hoće li održati to obećanje. No, 50 miliona doza je sigurno za drugi kvartal", kazao je Liese, dodavši da je tu informaciju dobio iz same kompanije i iz Europske komisije, koja koordinira pregovore s farmaceutskim kompanijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije