Johnson&Johnson pristala isporučiti Africi 400 miliona vakcina

Radiosarajevo.ba
Johnson&Johnson pristala isporučiti Africi 400 miliona vakcina
Print Screen / Johnson&Johnson

Johnson & Johnson pristali su isporučiti do 400 miliona doza svog COVID-19 cjepiva Afričkoj uniji (AU) od trećeg kvartala 2021. godine.

Dogovor dolazi nakon višemjesečnih pregovora s AU, koji je u januaru najavio privremeni sporazum o kupovini 270 miliona doza vakcina od tri proizvođača lijekova: J&J, AstraZeneca i Pfizer-BioNTech.

Ova pomoć će doprinijeti kontinentu da postigne svoj cilj cijepljenja najmanje 750 miliona ljudi, ili 60% populacije, jer pokušava zaustaviti širenje virusa koji je ubio gotovo 121 000 ljudi i zarazio 4,18 miliona u regiji, piše Reuters.

Ovaj kontinent je daleko iza bogatih država, uključujući Izrael, Sjedinjene Države i Britaniju, u svom uvođenju cijepljenja.

„Moramo imunizirati najmanje 60% naše populacije kako bismo se riješili virusa s našeg kontinenta. Sporazum o J&J omogućava nam da krenemo ka postizanju ovog cilja ”, rekao je John Nkengasong, direktor Afričkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije