U Njemačku stižu prve doze Johnson&Johnson

Radiosarajevo.ba
U Njemačku stižu prve doze Johnson&Johnson
Foto: Twitter / Jonsonandjonson

Njemački zvaničnici u subotu su najavili da će zemlja početi distribuciju svojih prvih doza cjepiva protiv koronavirusa Johnson & Johnson sljedeći mjesec nakon odloženog uvođenja te zemlje i izvještaja o problemima distribucije širom Europe.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn rekao je da bi zemlja trebala primiti pošiljku od oko 275.000 doza cijepljenja Johnson & Johnson u sedmici 12. aprila, piše The Hill.

"To će u početku biti samo mala isporuka i dobit ćemo ih sredinom aprila, a zatim povećavati na milione doza", izjavio je Spahn.

Najava dolazi nakon što je Evropska unija početkom ovog mjeseca službeno odobrila cjepivo Johnson & Johnson za hitnu upotrebu za osobe starije od 18 godina, što ga čini četvrtim hicem koji je odobrila EU nakon cjepiva koje su razvili Pfizer-BioNTech, AstraZeneca i Moderna .

Planovi distribucije vakcina došli su nakon što je Associated Press ove sedmice obavijestio da je tek oko 9,5 posto njemačkog stanovništva primilo prvu dozu cjepiva protiv koronavirusa, u poređenjui s više od 50 posto stanovništva Ujedinjenog Kraljevstva.

Distribucija je prekinuta ovog mjeseca jer su Njemačka i nekoliko drugih evropskih zemalja privremeno zaustavile upotrebu cjepiva AstraZeneca, razvijenog u partnerstvu sa Univerzitetom Oxford, zbog zabrinutosti da je cijepljenje povezano sa krvnim ugrušcima.

Kašnjenja u distribuciji su došla i zbog toga jer se i Njemačka suočava s novim valom infekcija koronavirusom, a AP ove sedmice prijavljuje 108 nedeljnih slučajeva na svakih 100.000 stanovnika.

Podsjetimo, njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je napustila planove za petodnevno zaustavljanje koje bi prošlo kroz Uskrs nakon što se suočila s odstupanjem građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije