Johnson&Johnson cjepivo odobreno u EU

1
Anadolija
Johnson&Johnson cjepivo odobreno u EU
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Evropska agencija za lijekove (EMA) donijela je odluku o preporuci za odobrenje jednodozne vakcine protiv koronavirusa koju je razvila američka farmaceutska kompanija Johnson & Johnson, javlja Anadolu Agency (AA).

Očekuje se da će u kratkom roku odluku odobriti i Komisija Evropske unije (EU), tako da će Johnson & Johnson biti četvrta vakcina protiv COVID-19 odobrena u EU.

U saopćenju iz EMA-e navedeno je da su dobiveni podaci potvrdili da je vakcina učinkovita i sigurna te da je mogu koristiti zemlje članice EU.

EMA je već odobrila vakcine protiv COVID-19 proizvođača Pfizer-BioNTech, Moderna i AstraZeneca.

Američka Uprava za hranu i lijekove odobrila je korištenje Johnson & Johnson vakcina krajem februara. Zdravstveni stručnjaci nadaju se da će vakcinacija jednom dozom ubrzati imunizaciju svjetske populacije protiv COVID-19, posebno s obzirom na zabrinjavajuće nove varijante koronavirusa koje su se pojavile posljednjih mjeseci.

Masovno istraživanje koje je obuhvatilo tri kontinenta pokazalo je da su vakcine Johnson & Johnson efikasne 85 posto u zaštiti od teških oblika bolesti, hospitalizacije i smrti.

Rezultati su potvrđeni čak i u zemljama poput Južne Afrike, gdje su identifikovane varijante koje su izgleda manje osjetljive na druge odobrene vakcine, uključujući i AstraZeneca.

Očekuje se da Johnson & Johnson može započeti isporuku vakcina Evropskoj uniji najranije sredinom aprila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije