Međunarodni olimpijski komitet pokriva troškove vakcinacije za sve olimpijce

0
Fena
Međunarodni olimpijski komitet  pokriva troškove vakcinacije za sve olimpijce
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Tokio Olimpijada zastava

Takmičari na Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju i naredne godine na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu imat će pristup novom cjepivu protiv koronavirusa kupljenom u Kini.

Kao što je danas najavio predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Thomas Bach, Komitet je prihvatio kinesku ponudu, pa će biti dovoljno cjepiva za sve sudionike.

"Kineski olimpijski komitet obratio se ponudom dodatne vakcine namijenjene učesnicima Olimpijskih igara Tokio 2020. i Peking 2022".,  rekao je danas Bach, javlja AFP.

Tokio - undefined

Foto: EPA-EFE: Tokio

"MOK će platiti ova dodatna cjepiva za sve olimpijske i paraolimpijske ekipe. MOK će također pokriti troškove dvije doze cjepiva dostupnih olimpijcima u njihovim matičnim zemljama", rekao je Bach i dodao da će to biti potez solidarnosti protiv pandemije.

Bach je dodao da je veliki broj olimpijaca i trenera već cijepljen u njihovim matičnim zemljama.

"Mnoge države ili vlade već su dobili obavezu da dozvole cijepljenje olimpijaca", dodao je prvi čovjek olimpizma, prenosi njemačka agencija DPA.

Olimpijske igre u Tokiju, koje su odgođene zbog pandemije prošle godine, zakazane su od 23. jula do 8. augusta, uprkos nastavku pandemije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije