SAD / COVID u Teksasu: "Ako ovako nastavi, doktori će prvo spašavati vakcinisane"

22. 08. 2021. u 16:37:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ako u Sjevernom Teksasu počne nestajati kreveta na intenzivnoj njezi, ljekari će možda morati uzeti u obzir status cijepljenja protiv koronavirusa kao faktor koji će odlučivati o tome ko će prvi dobiti skrb, javlja Forbes.

Vijest stiže u trenutku u kojem više američkih saveznih država na jugu, osobito one s nižim nivoima procijepljenosti, bilježi nagli porast broja novozaraženih i hospitaliziranih. U nekima od njih više nema slobodnih kreveta na odjelima intenzivne skrbi, zbog čega se odgađaju brojni medicinski zahvati koji nisu povezani s infekcijom COVID-19. Kapaciteti nekih bolnica premašili su 100 posto, pa se bolesnici smještaju u krevete po hodnicima.

U Teksasu je do sada potpuno vakcinisano samo 43% stanovništva.

Prvo spašavati cijepljene

Zdravstveni dužnosnici nadaju se da će izbjeći situaciju da moraju davati prioritet vakcinisanima, no Forbes javlja da postoji zabrinutost da je ona sve izglednija.

Logika kojom se vode liječnici je pretpostavka da je veća vjerojatnost da će vakcinisani preživjeti, što znači da davanje prioriteta njima spašava više života.

Liječnicima na području Dallasa već je rečeno da se status vakcinisanja protiv COVID-a može koristiti kao trijaža. Trijaža (od francuskog trier, razvrstavati) je izraz koji se rabi za formalan postupak kojim se bolesnici ili ranjenici razvrstavaju prema hitnosti skrbi i vjerojatnosti preživljavanja.

Članovi radne grupe za izradu smjernica za masovnu kritičnu njegu u Sjevernom Teksasu održali su prošle sedmice sastanak o pogoršanju COVID-krize u tom području i razgovarali o mogućnosti da će liječnici morati koristiti status cijepljenja protiv infekcije COVID-19 kako bi u ekstremnim slučajevima odredili prioritet u skrbi.

Glasnogovornik radne grupe rekao je Forbesu da su ljekari na sastanku primijetili da necijepljeni pacijenti s COVID-om imaju lošije ishode, što je dovelo do toga da je članovima skupine poslan interni dopis koji liječnicima na području Dallasa daje smjernice prema kojima, ako je potrebno, mogu uzeti u obzir status cijepljenja pri odlučivanju o kome će se prvo pobrinuti. Dopis je procurio u The Dallas Morning News, medijsku kuću koja je prva vijest objavila u četvrtak.

Doktor Mark Casanova, glasnogovornik radne grupe, objasnio je za Forbes da će drugi faktori - poput podliježućih zdravstvenih stanja - biti uzeti u obzir u situacijama kada se pacijentima mora dati prioritet u skrbi te da se status necijepljenosti neće koristiti kao kriterij za isključivanje.

No ako su svi parametri kod dva pacijenta oboljela od infekcije COVID-19 jednaki, za cijepljene će se pretpostaviti da će vjerojatnije preživjeti, što znači da će oni prvi dobiti skrb, pojasnio je Casanova.

"Naša situacija je loša i ako se brojke nastave kretati u smjeru u kojem idu, postoji realna mogućnost da će se smjernice trijaže morati koristiti", rekao je Casanova u intervjuu.

Još 80 kreveta na intenzivnoj

Prema Texas Department of State Health Services, na području Dallasa na odjelima intenzivne njege ostalo je još samo 80 kreveta, a broj stanovnika o kojima bolnice skrbe kreće se oko 8.1 miliona.

U Teksasu brojevi novih slučajeva zaraze i hospitalizacija vrtoglavo rastu bez znakova usporavanja. U srijedu su u Teksasu hospitalizirana 12.402 pacijenta s infekcijom COVID-19, što je blizu broja od oko 14.000, koji je zabilježen na vrhuncu pandemije u januaru. Teksas je jedna od nekoliko južnih država u kojima je delta varijanta uzrokovala nekontrolirano povećanje broja slučajeva covida, što je dovelo do razornog utjecaja na zdravstvene sustave.

U Mississippiju su zdravstveni dužnosnici odlučili otvoriti terensku bolnicu u garaži kako bi uklonili prepreke za provođenje redovnih postupaka, dok Alabama trenutno ima više pacijenata kojima je potrebna intenzivna njega nego što je broj izdvojenih kreveta za intenzivnu skrb u državi. U srijedu popodne dužnosnici u Mobileu u Alabami, koji ima skoro 200.000 stanovnika, odlučili su da vozila hitne pomoći više ne mogu prevoziti ljude u bolnicu budući da su hitne bile pretrpane pacijentima s covidom.

Korištenje trijaže za određivanje kome je prioritet pružiti skrb bio je težak korak koji su bili prisiljeni poduzeti italijanski liječnici u prvim danima pandemije, kada su zdravstveni sistemi bili pretrpani oboljelima, piše Index.hr.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)