COVID potvrde u ovoj zemlji postaju prošlost: Nemaju zdravstvene logike...

0
Radiosarajevo.ba
COVID potvrde u ovoj zemlji postaju prošlost: Nemaju zdravstvene logike...
EPA / COVID potvrde

Izrael je jučer zabilježio novi dnevni rekord od 65.259 novih zaraza koronavirusom, a paralelno s time povela se ozbiljna rasprava o ukidanju COVID-potvrda.

Protiv covid-potvrda koje se u Izraelu zovu zelene propusnice istupio je izraelski ministar finansija Avigdor Liberman, prenosi The Jerusalem Post.

Liberman se jučer s premijerom Naftalijem Bennettom i ministrom zdravstva Nitzanom Horowitzom obratio javnosti rekavši da će više od 25 miliona kućnih brzih antigenskih testova biti distribuirano Izraelcima. Nakon toga se na Twitteru javio o COVID-potvrdama.

Black Tie 2: Uhapšeni dovedeni u prostorije Suda i Tužilaštva BiH, uskoro se očekuje ročište

Black Tie 2: Uhapšeni dovedeni u prostorije Suda i Tužilaštva BiH, uskoro se očekuje ročište

"Nema medicinske ni epidemiološke logike u zelenim propusnicama, kako zaključuju mnogi stručnjaci. Ono što postoji je direktna šteta ekonomiji, dnevnom funkcioniranju i, dodatno, značajan doprinos stvaranju panike u javnosti. Radim zajedno sa svim dionicima kako bismo eleminisali zelenu propusnicu i očuvali normalnu rutinu za sve nas", napisao je.

Pod režimom zelene propusnice koja je trenutno još uvijek na snazi u Izraelu samo ljudi koji su cijepljeni, preboljeli ili testirani prethodnog dana (u zadnjih 72 sata u iznimnim slučajevima) imaju pristup nekim aktivnostima i objektima, i u nekim slučajevima, radnom mjestu.

Ukidanje COVID-potvrda bi bila jedna od najdramatičnijih promjena u tome kako se Izrael bori s pandemijom.

Zdravstveni dužnosnici i stručnjaci, uključujući glavnog direktora  ministarstva zdravstva Nachmana Asha, rekli su da cijepljenje i oporavak i dalje nude određeni stepen zaštite te da sistem COVID-potvrda treba zadržati.

Međutim, također su priznali da bi u nekom trenutku to pitanje možda trebalo preispitati.

Ako bi se zelena propusnica ukinula, to bi predstavljalo jednu od najdramatičnijih promjena u načinu na koji se zemlja bori s pandemijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije