Hakeri Hitleru dodijelili COVID propusnicu

0
Radiosarajevo.ba
Hakeri Hitleru dodijelili COVID propusnicu
Foto: Bajtbox / Ilustracija

Ministarstvo javnog zdravlja Nizozemske istražuje važeći QR kod za pristup covid potvrdi na ime Adolf Hitler.

Nepoznati haker je kreirao ovaj QR kod kako bi dokazao da može napraviti važeće propusnice pod bilo kojim imenom, prenosi RTL Nieuws.

Anonimni hakeri su za RTL rekli da su uspjeli napraviti QR kodove iz Francuske i Poljske, koji se mogu koristiti i u Nizozemskoj, jer se radi o europskim kodovima.

Nikšić: Ušli smo u političku krizu. Svaki čas neko prepucavanje i ultimatumi

Nikšić: Ušli smo u političku krizu. Svaki čas neko prepucavanje i ultimatumi

Nizozemsko ministarstvo zdravstva pokušava otkriti kako je nastao ovaj QR kod. Mogući su različiti scenariji, uključujući i da odgovorna osoba radi za zdravstvenu službu u Poljskoj ili Francuskoj.

Međutim, kako navodi RTL, Ministarstvo je najviše zabrinuto zbog činjenice da su ukradeni tajni kodovi francuskog i poljskog sistema. Ako je to stvarno tako, svi QR kodovi u tim zemljama bi se trebali ponovno izdati.

No, nema dokaza da su nizozemski kodovi ukradeni.

RTL je kontaktirao osobu koja je napravila Hitlerov QR kod preko foruma na kojem nude svoje usluge. Rekli su za RTL da mogu kreirati QR kod za bilo koje ime, a ta usluga košta 300 eura. Također su rekli da mogu napraviti samo QR kodove iz Poljske i Francuske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije