Izrael objavio prve rezultate studije o četvrtoj dozi vakcine protiv COVID-a

0
Radiosarajevo.ba
Izrael objavio prve rezultate studije o četvrtoj dozi vakcine protiv COVID-a
Foto: EPA-EFE / Muškarac prima četvrtu dozu vakcine u Izraelu, 3. januar 2022.

Četvrta doza vakcine protiv infekcije COVID-19 povećava antitijela pet puta u prvoj sedmici nakon cijepljenja, rekao je u utorak izraelski premijer Naftali Bennett, pozivajući se na preliminarne nalaze izraelske studije.

"Sedam dana nakon date vakcine znamo s većim stepenom sigurnosti da je četvrta doza sigurna", rekao je Bennett u Sheba Medical centru.

U ovom centru, kako javlja Reuters, vrši se ispitivanje druge "buster" doze koja se daje zaposlenicima zbog porasta infekcije varijantom omikron u cijeloj zemlji .

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

"Druga vijest: znamo da sedam dana nakon primjene četvrte doze vidimo petostruko povećanje broja antitijela kod cijepljene osobe", rekao je novinarima.

"To najvjerojatnije znači značajno povećanje u odnosu na infekciju, hospitalizaciju i (teške) simptome", rekao je Bennett.

Izrael je odigrao vodeću ulogu u proučavanju učinaka vakcine protiv COVID-19, kao najbrža zemlja koja je prije godinu dana uvela dvije doze cjepiva širokoj populaciji i jedna od prvih koja je dala treće doze kao "bustere".

Sada daje četvrtu dozu vakcine Pfizer/BioNTech osobama starijim od 60 godina, zdravstvenim radnicima i imunokompromitiranim pacijentima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije